Bir Yahudi kirala!

Almanya'da, Yahudilere karşı ayrımcılıkla mücadele için 'Bir Yahudi kirala' isimli bir proje başlatıldı. Projeyle, okullarda ayrımcılık ve önyargıya karşı diyalog amaçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anti-Semitizm'de ciddi bir artışa sahne olan Almanya’da, Yahudileri Yahudi olmayanlarla kaynaştırmayı amaçlayan bir proje hayata geçirildi. 'Bir Yahudi Kirala' isimli proje, anti-Semitizmle mücadelede ve önyargıları kırmakta diyaloğu ön planda tutuyor.

Web sitesinde "Yahudi bir tanıdığınız var mı? Hayır mı?! O zaman birini kiralayın!" çağrısı yapılan proje, Almanya'da medya alanında çalışan yaklaşık 50 kadar Yahudi kadın ve erkeğin katılımıyla başlatıldı. Bu kişiler, okullara giderek ve grup seminerleri vererek, diğer dinlerin mensuplarına ulaşmaya çalışıyor. Seminerlerde, "İçinizden kim daha önce bir Yahudi ile karşılaştı?" gibi sorular soruluyor ve yanıtlar üzerinden diyalog kuruluyor.

'KİRALAMAK' NEREDEN ÇIKTI?

Projenin sorumluları, bu provokatif sloganı özellikle seçtiklerini söyledi. Aktivistlerden Mascha Schmerling, projenin çarpıcı ismi hakkında şu açıklamayı yaptı: "Kulağa biraz tuhaf geldiğini biliyoruz. Ama insanlarla diyaloğa geçebilmemiz için önce onları kışkırtmamız gerekiyor." Schmerling, "İnsanların Yahudi toplumuyla temas kurmasını sağlamak ve onlara bizim de normal insanlar olduğumuzu göstermek istiyoruz. Aynı zamanda dinimizi de tanıtmak istiyoruz. Museviliğin ne kadar açık ve renkli olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz" diyor.

Almanya’da anti-Semitizm son dönemde ciddi biçimde arttı. Anti-Semitizm Araştırmaları Merkezi’nin verilerine göre, ülkede 2015 yılında Yahudi karşıtı eylemlerde yüzde 34’lük bir artış kaydedildi. Örneğin 21 yaşındaki bir Yahudi gencin, Kipa adı verilen başlığı taktığı için üç kişi tarafından dövülmesi, uluslararası basında da geniş bir şekilde yer almıştı. (Deutsche Welle Türkçe)