İspanya'da 30 bin işçi sokağa çıktı
Hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı İspanya'da sendikaların düzenlediği eyleme on binler katıldı. Hükümet ise eylemleri: "Yürüyüş değil, pazarlık yapsınlar" şeklinde değerlendirdi.
DUVAR - İşsizlik oranının yüzde 19 olduğu İspanya'da, hükümetin kemer sıkma politikasına karşı 30 bini aşkın kişi başkent Madrid'in sokaklarını doldurdu. Ülkenin en büyük iki sendikası olan İşçilerin Komisyonu (CCOO) ve İşçi Sendikaları Birliği'nin (UGT) düzenlediği eylem, kasım ayında yeni hükümetin belirlenmesinden sonra yapılan en büyük gösteri olma özelliğini taşıyor.
'KEMER SIKMA DEVAM EDERSE EYLEMLER DE EDER'
'Öncelik haklar ve insanlar' yazılı pankartın arkasında yapılan basın açıklamasında UGT lideri Jose Maria Alvarez: "Geçtiğimiz yıllardan bu yana dek var olan kemer sıkma politikalarının devamına izin vermeyeceğiz" dedi. Alvarez, eğer gerekli görürlerse kitlesel eylemlere devam edeceklerini, bunun sadece hükümetin kemer sıkma politikaları konusunda kendileri ile yapacakları görüşmeler ve varılan uzlaşmalar ile sonlanacağını söyledi.
Öğrenciler adına yaptığı konuşmasında sokakları bırakmayacaklarını söyleyen Eva Garcia, ülkedeki öğrencilerin artık bu koşullarda yaşayamadığı için protestolara katıldığını belirtti.
La recuperación económica, no sólo una cifra macroeconómica; tiene que llegar a todos y todas. En la calle para #RecuperarDerechos pic.twitter.com/jAfCB6mYAO
— COMISIONES OBRERAS (@CCOO) December 18, 2016
'YÜRÜYÜŞ YERİNE PAZARLIK YAPSINLAR'
İspanya'nın muhafazakar sağ partisi Halk Partisi (PP) ve Liberal AB yanlısı Vatandaşlar'ın (C's) kasım ayında kurduğu hükümetin Çalışma Bakanı Fatima Banez, bir radyoda yaptığı açıklamada eylemi, "Sendikalar konuşmak istiyorlarsa yürüyüş yenine pazarlık yapsınlar" sözleriyle değerlendirdi.
Başkentin sokaklarına yayılan eylem renkli görüntülere sahne oldu.
PSOE'NİN OYLARIYLA HÜKÜMET OLMUŞLARDI
İspanya meclisinde bulunan üç sol parti sosyal demokrat ana muhalefet partisi İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Podemos ve sosyalist Sol Birlik, (IU) eylemi destekleyenler arasındaydı. Podemos ve IU, kasım seçimlerinde 'Unidos Podemos' ismi ile ortak parlamento grubu kurmuştu.
İspanya'da bir türlü kurulamayan hükümet, Kasım ayında PSOE'nin onayıyla kurulmuş, sosyal demokrat partinin bu tutumu meclisteki sosyalistlerin tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER)