BM İsrail yerleşimlerini oyluyor

BM, bugün İsrail'in Filistin topraklarında kurmuş olduğu yerleşimleri oyluyor. Oylama metni büyük infial yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün kritik bir oylama yapılıyor. Konsey, İsrail'in işgal ettiği Filistin'deki Doğu Kudüs de dahil olmak üzere bütün topraklarında yeni yerleşim kurmaya son vermesi teklifini oylayacak.

İsrail'in yerleşimleri durdurması teklifi Yeni Zelanda, Malezya, Senegal ve Venezüella tarafından gündeme sunuldu. daha önmceteklife öncülük eden Mısır sonradan İsrail başbakanı Netanyahu'yla konuşunca desteğini geri çekti. Teklif metnini sunan diğer üyeler eğer Mısır pozisyonunu netleştirmezse metni ivedilikle oya sunmaya haklarının doğduğunu vurguluyorlar. Mısır oylamanın ertelenmesi için uğraşıyor.

Beklendiği üzere teklif, İsrail yönetiminde büyük bir infial uyandırdı. İsrailli üst düzey bir devlet adamı bu utanç verici metnin arkasında ABD'nin şimdiki başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John bakanı John Kerry'nin olduğunu söylüyorlar. İsrail yönetimi yeni seçilmiş ABD başkanı Donald Trump'dan da destek isteyerek ABD'yi İsrail'in yanında durmaya ve metni veto etmeye çağırıyor. ABD Dıişleri bakanı sözcüsü John Kirby, yerleşimlerin barışa hizmet ettiğini düşünmediklerini ifade etti.