Japonya başbakanı Çin yüzünden Pearl Harbor'da!

Japonya başbakanı yarın Pearl Harbor'da ABD başkanı Barack Obama'yla buluşacak. Japonya, güçlenen Çin karşısında ABD'yle bağlarını kuvvetlendirmek istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ziyaretine bugün başlayan Japonya başbakanı Shinzo Abe Pasifik Ulusal Anıtmezarı üzerine çelenk bıraktı. Abe'nin yarın da ABD başkanı Barack Obama'yla beraber Pearl Harbor'u ziyaret etmesi bekleniyor. Bundan 75 sene önce Japonya'nın Pearl Harbor'a saldırısı sonucu ABD de İkinci Dünya Savaşı'na girmişti.

JAPONYA ÇİN YÜZÜNDEN ENDİŞELİ

Çin'in askeri gücünün giderek büyümesi karşısında endişelenmeye başlayan Japonya ABD'yle olan bağlarını daha da kuvvetlendirmek istiyor. Son dönemde Güney Çin Denizi'nin üst yarısında Çin savaş gemilerinin mevcudiyetindeki artış dikkat çekiyor. Shinzo Abe'nin Pearl Harbor saldırısına dair herhangi bir özür metni paylaşması beklenmiyor. Japon hükümetinin endişelerinden biri de seçim döneminde 20 Ocak'ta göreve başlayacak Donald Trump'ın Trans Pasifik Ticaret Anlaşması'na karşı çıkmış olması ve ABD askerlerine ev sahipliği yapan müttefik ülkeleri daha fazla para vermeye zorlamakla tehdit etmesi. Bu yüzden Shinzo Abe ABD'ye, "umut ittifakı" sloganıyla gidiyor. Pearl Harbor'ı bundan önce üç Japon başbakanı ziyaret etmişti. Shinzo Abe, bir ABD başkanıyla beraber Pearl Harbor saldırısı sonrasında batan savaş gemisi USS Arizona için dua edecek olan ilk Japonya başbakanı olacak. (Reuters)