Kıbrıs zirvesi sancılı başladı

Kıbrıs görüşmelerine 'ihtiyatlı bir iyimserlik'le başlandı. Ancak zaman zaman karşılıklı endişeler artıyor.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA- Kıbrıs’ın ve bölgenin kaderini belirleyecek olan Cenevre Zirvesi pazartesi sabah saatlerinde İsviçre’de başladı. Müzakere masasında Kıbrıs Rum ve Türk tarafını birbirinden ayıran meseleler bir kez daha kendisini hissettirdi. Sabahki görüşmelerde iki taraf toprak konusunu ele aldı. Akşamki zirvedeyse ortak yönetim konuları masaya yatırıldı.

Cenevre’de görüşmeler sürerken, Ankara ile Atina arasındaki diplomasi trafiği de devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 30 dakika boyunca iki lider Kıbrıs konusunu ele aldılar. Görüşmenin içeriğiyle ilgili ayrıntılar Atina ve Ankara tarafından kamuoyu ile paylaşılmadı.

TEMSİLİYET SORUNU

Diğer yandan, uluslararası zirvede bir de 'temsiliyet' sorunu yaşanıyor. Zirvede AB’nin hangi sıfatla yer alacağı tartışma konusuna dönüşürken, 3 ülke diplomatik temsiliyet kademesini düşürmeyi yeğledi. İngiltere, Yunanistan ve Türkiye zirvede devlet başkanı ve başbakan seviyesinde temsil edilmeyecek.

Etiketler Kıbrıs Yunanistan ab