Rusya'dan 'federal Suriye' mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriye'nin federalleşip federalleşmeyeceğine sadece Suriyeliler karar verebilir" dedi. Lavrov, "Suriye'deki her silahlı grup ateşkes sürecine katılabilir" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de barış için Türkiye'nin de garantörlerden biri olduğu Astana süreci hakkında konuştu. Lavrov, "Suriye'deki her silahlı grup ateşkes sürecine katılabilir" dedi; olası bir federal yönetim hakkında da "Buna Suriyeliler karar verir" dedi

'HER GRUP KATILABİLİR'

Rusya Dışişleri Bakanı, "Astana görüşmelerinin amacı, Suriye'deki ateşkes rejimini güçlendirmek ve muhalif saha komutanlarının siyasal sürece katılmasını sağlamak. Suriye'deki her silahlı grup ateşkes sürecine katılabilir" ifadesini kullandı. Lavrov, 2016 yılının değerlendirmesi için 460'ı aşkın gazeteciyle biraraya geldiği toplantıda, geçmişteki barış süreçlerini de eleştirdi: "Eksik olan, sahadaki durumu gerçekte belirleyenlerin katılmıyor oluşuydu." 

'FEDERALLEŞMEYE SURİYELİLER KARAR VERİR'

Rus bakan, olası bir federal yapı hakkında da, "Suriye'nin federalleşip federalleşmeyeceğine sadece Suriyeliler karar verebilir. Ben değil" ifadesini kullandı.

'ŞAM 2-3 HAFTA İÇİNDE DÜŞECEKTİ'

Lavrov'un, "Rusya Suriye'ye müdahale etmeseydi Şam 2-3 hafta içinde teröristlerin eline geçecekti" ifadeleri dikkat çekti.

'TRUMP'LA ASTANA'DA GÖRÜŞEBİLİRİZ'

Rus bakan, ABD'de cuma günü göreve gelecek Donald Trump yönetiminin Astana'ya çağırıldığı iddiasını da doğruladı: "Trump'ın ekibi ile Suriye'de yapacağımız işbirliğinin, Obama yönetimi ile yaptığımıza göre daha etkili olacağını umuyorum. Trump yönetiminden temsilcilerin Astana'da 23 Ocak'ta düzenlenmesi planlanan Suriye barış görüşmelerine davet edilmesini doğru buluyoruz ve (Astana'ya) geleceklerini umuyoruz." Lavrov, "Rusya ve Trump yönetiminin ilk resmi teması Astana'daki görüşmelerde gerçekleşebilir" diye de ekledi. (Kaynak: Sputnik Türkiye)