Gitmeyen başkana uluslararası müdahale

Devlet başkanı Yahya Jammeh'in istifa etmeyi reddetmesi üzerine Senegal ordusu Gambiya'ya girdi. Jammeh'in bugün öğlene kadar mühleti var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gambiya'yı 1994 yılından beri yöneten Yahya Jameh'in istifa etmeyi reddedip olağanüstü hal ilan etmesinin ardından Batı Afrika Devletleri Topluluğu (ECOWAS) askerleri ülkeye girdi. ECOWAS, Afrika Birliği ve BM tarafından desteklenen Demokrasiye Dönüş Operasyonu çerçevesinde askerler güneydoğu ve güneybatı sınırından giriş yaptı. ECOWAS başkanı Marcel de Souza Senegal, Nijerya, Gana, Togo ve Mali  askerlerinden oluşan toplam 7 bin kişilik kuvvetin operasyona dahil olabileceğini açıkladı.

JAMEH'E SÜRGÜN TEKLİFİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ECOWAS'ın oybirliğiyle tarihi bir  karar alarak Güvenlik Konseyi'nin hukuk devletini tesis etmesine olan yardım etmesi ve seçilmiş başkan Adama Barrow'un kararlılığının arkasında durduklarını söyledi. Gambiya içinde ilerlemesini durduran ECOWAS ordusu Yahya Jameh'e bugün öğlene kadar süre verdi. Bugün Liberya, Moritanya Gine devlet başkanlarından oluşan bir delegasyon arabuluculuk için Gambiya'ya gidiyor. Jameh'e onurlu bir biçimde önce Gine sonra da  kendi seçeceği bir ülkeye sürgüne gitmesi teklif edilecek.

'ÜLKEYİ BİR MİLYAR YIL BİLE YÖNETEBİLİRİM'

1994 yılında askeri darbeyle iktidara gelmiş olan Yahya Jameh ömrü vefa ederse ülkeyi bir milyar yıl bile yönetebileceğini söylüyordu. Seçimlerin ardından görevi bırakmayı reddeden Jammeh seçimlerde usulsüzlük olduğunu iddia ediyor. Seçim Komisyonu ise ufak tefek pürüzler olduğunu ama bunun Barrow'un zaferine etki etmediğini söylüyor. Barrow Dakar elçiliğine ait bir konferans odasında başkanlık yemini etti.