Hollande'dan FARC'a ziyaret

Kolombiya'da FARC'ın silahlanması için oluşturulan kamplardan biri, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ı ağırladı. Kolombiya devlet başkanı ve bir FARC liderinin eşlik ettiği Hollande, ülkedeki barış sürecini 'model' diye niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kolombiya'da hükümetle tarihi bir barış anlaşması imzalayan Marksist örgüt FARC'ı ziyaret etti. Örgütün silah bırakması  amacıyla oluşturulan kamp ziyaretinde, Hollande'a Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve gerilla liderlerinden Pablo Catatumbo eşlik etti.

KAYBEDİLENLER İÇİN YARDIM ÖNERDİ

Fransa, Avrupa Birliği'nin Kolombiya barış sürecine maddi yardımlarının yaklaşık yüzde 20'sini sağlamıştı. Hollande da, ülkenin batısındaki Caldono kampına ziyaretinde, mayınların temizlenmesi ve 52 yıl süren iç savaşta kaybedilen kişilerin bulunması için yardım önerisinde bulundu.

'DİĞER ÜLKELER İÇİN MODEL'

Kolombiya sürecini benzer ihtilaflar için 'model' olarak niteleyen Hollande, "Silahsızlanma ve FARC'ın 'terhis' edilmesi geri döndürülemez bir süreç" dedi.

FARC: ULUSLARARASI DESTEK ÇOK ÖNEMLİ

Ziyarete eşilk eden FARC lideri Pablo Catatumbo da, uluslararası toplumun barış sürecine desteğinin önemini vurguladı: "Hollande'ın ziyareti çok önemli. Fransa'nın barış sürecine arka çıkması, barış anlaşmasını imzalamamızdan bu yana aldığımız en önemli destek" dedi.

MUHALEFET HOLLANDE'I ELEŞTİRDİ

Kolombiya muhalefeti sürece karşı çıkarken, sertlik yanlısı politikalarıyla sorunu çözememiş olan eski devlet başkanı Alvaro Uribe Hollande'ı eleştirdi. Uribe, Hollande'ın 'teröristlerin dokunulmazlığını desteklemekle' suçladı.

BM DENETİMİNDE SİLAHSIZLANMA

Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl boyu silahlı mücadele veren FARC ile hükümet arasındaki tarihi barış anlaşması kasım ayında imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca yaklaşık 5 bin 700 FARC üyesinin önümüzdeki altı ay için BM gözetiminde silah bırakması ardından da topluma yeniden entegre olması bekleniyor. Hollande'ın ziyaret ettiği kamp da, silah bırakan FARC üyelerinin toplanması için oluşturulan noktalardan biri. (Dış Haberler)