Atina Ankara'yı anlamaya çalışıyor

Kardak adasıyla ilgili son krizin ardından Atina teyakkuza geçti. Yunanistan hükümeti Ankara'nın ne yaptığını anlamaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege’de ve Türk-Yunan ilişkilerinde son günlerde gündeme gelen gelişmeler sonucunda Atina teyakkuz durumuna geçti. Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Ege’deki son gelişmeleri an be an değerlendirmeye tutarken Başbakanlıkta Türkiye ile olan ilişkilerin geleceğine yönelik özel toplantılar yapılıyor.

Duvar’a ulaşan son bilgiler Başbakan Aleksis Çipras ve yakın mesai arkadaşlarının “yeni Türk saldırganlığını önleme” hedefi doğrultusunda bir takım inisiyatifleri gündeme almış olduklarını gösteriyor. Bu bağlamda, Atina bazı yabancı başkentlerle özel temaslar gerçekleştiriyor ve kendi perspektifinden son saatlerde Ege’de vuku bulan gelişmeleri yorumluyor.

Diğer yandan, Genelkurmay Başkanlığı Ege sınır bölgesindeki tüm unsurlardan teyakkuz durumunda kalmasını talep ediyor. Ege’de vuku bulan tüm gelişmeler, özellikle TSK unsurlarının tüm hareketleri raporlanıp anında Atina’ya yollanıyor. Bu raporlar daha sonra NATO ve Avrupa Birliği ile paylaşılacak.

CUMHURBAŞKANI'NDAN SERT ÇIKIŞ

Son gelişmeleri yorumlayan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos Ankara’ya ve dünya kamuoyuna önemli mesajlar gönderiyor.

Hulusi Akar’ın dün Kardak-İmia’ya yönelme teşebbüsü ile ilgili olarak “bugün Avrupa Birliği’nin sınırlarına tecavüz edildi” mesajı veren Pavlopoulos Ankara’dan gelecekte bu gibi adımlardan kaçınmasını talep ediyor.

Öte yandan, geçmişte Türk-Yunan ilişkileri ile ilgili olarak sert demeçlerle öne çıkan, Milli Savunma Bakanı, Panos Kammenos şimdilik soğukkanlılığını koruyor. Kammenos ve yakın mesai arkadaşları, El Bab’ta savaşan ve 'türlü sorunlarla boğuşan' TSK’nın yakın gelecekte Yunanistan’ın başını fazla ağrıtamayacağı öngörüsünü paylaşıyorlar.

ATİNA 5 İHTİMAL ÜSTÜNDE DURUYOR

Kardak (İmia) konusunda Ankara'nın tutumuna Duvar için yanıt veren Yunanistanlı kaynaklar beş ihtimal üzerinde duruyor.

Atina’nın yoğunlaştığı birinci ihtimal, Ankara’nın 8 askerin iadesi ile ilgili olarak ortaya yeni bir tepki koymuş olduğu.

İkinci ihtimal, Türk-Yunan ilişkilerinde uzun zamandan beri varlığını hissettiren gergin atmosferin artık su yüzüne gelmiş olduğu.

Üçüncü ihtimal, mülteci konusu üzerinden ve özellikle vize konusunda Türkiye’nin Yunanistan üzerinden AB’ye baskı uygulamaya çalıştığı.

Dördüncü ihtimal, El Bab’ta ve içeride köşeye sıkışan, önemli bir referanduma hazırlanan AK Parti Hükümeti’nin milliyetçi ajitasyon üzerinden oy toplamaya çalıştığı.

Atina’nın üzerinde durduğu son ihtimal ise Kıbrıs sorununda son dönemde gündeme gelen olumsuzlukların hızlı bir biçimde Türk-Yunan ilişkilerini etkilemeye başlamış olduğu.

Etiketler kriz atina kardak İmia