Yunanistan'da gündem Türkiye

Birkaç gündür Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan gerginlik Yunanistan gündeminde birinci sıraya oturdu. Kardak gerginliği, ekonomik kriz ve çiftçi isyanını solladı. Hükümet Ege'de gerilimin yükselmemesi için 'bekle-gör' politikası izleme eğiliminde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son günlerde Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan gerginlik komşu ülke Yunanistan’da gündemin birinci ana maddesine dönüştü. Ekonomik kriz ve çiftçilerin yollara dökülmesi gibi konular Kardak (İmia) geriliminin gölgesinde kaldı. Yunanistan’ın büyük medya kuruluşları Atina-Ankara eksenindeki son gelişmeleri an be an kayıt altına alıyor.

Atina’da medya kuruluşları gibi Başbakanlık Konutu Megaro Maksimu da Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Duvar’a konuşan kaynaklar Başbakan Aleksis Çipras ve yakın mesai arkadaşlarının Ege’de tansiyonun artmasını istemediklerini vurguluyorlar. Atina Ege’deki gerginliğin bir an evvel kontrol altına alınmasını umuyor.

Megaro Maksimu gibi Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmaylık da Ege’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Son bilgiler Genelkurmayın Kardak yakınlarındaki tüm askeri unsurlara, “bekle ve gör” emri verdiğini gösteriyor. Atina’dan gelen son emirlere göre Ege’deki tüm askeri unsurlar olası bir “Türk saldırganlığı” karşısında hudut güvenliğini sağlarken, soğukkanlılığı elden bırakmayacak ve tansiyonun yükselmesine hizmet etmeyecek.

ÇİPRAS MERKEL'LE GÖRÜŞÜYOR

Bu arada, önümüzdeki saatlerde gerçekleştirilecek olan Çipras-Angela Merkel görüşmesinde Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin ele alınması bekleniyor.

Türkiye ziyareti öncesinde Yunanistan Hükümeti ile fikir alışverişinde bulunacak Merkel’den Atina Ege’deki gerginliğin önüne geçilmesi için aracı rolüne soyunmasını talep ediyor.

Çipras-Merkel görüşmesinde ayrıca, mülteci meselesinde de masaya yatırılması bekleniyor. Ankara’dan gelen son mesajlar Atina’yı endişelendirmiş durumda. Bu konu hakkında Çipras’ın Merkel’e mülteci meselesinin bir “Avrupa meselesi” olduğu hatırlatmasında bulunması bekleniyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Ege’deki son gelişmelere Yunanistan muhalefeti ise tepkili. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, Çipras Hükümetine “soğukkanlılık” tavsiye ederken Ankara’ya eleştiriler yöneltiyor.

Ülkenin üçüncü büyük partisi ırkçı Altın Şafak, “Helenizmin çıkarlarının garanti alınması için” her türlü “tedbirin” alınması gerektiği mesajını veriyor.

Daha küçük muhalefet partileri de Ankara’nın son zamanlarda Türk-Yunan ilişkilerinde atmış oldukları adımlara tepkili. PASOK Ankara’nın bu adımlarını “gülünç” olarak tanımlıyor.