Almanya Türkiye'nin istihbarat paylaşımı talebini reddetti

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyareti öncesi ikinci İncirlik krizi kapıda... Berlin, İncirlik'ten kalkan uçaklarının çektiği görüntüleri Türkiye'yle paylaşmayı reddetti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, IŞİD'le mücadele kapsamında İncirlik'te bulunan Tornado tipi keşif uçaklarının aldığı görüntülere tam erişim için Türkiye'den gelen talebi reddetti. Almanya Savunma Bakanlığı, istihbarat paylaşımı talebine karşılık verilmeyeceğini açıkladı. Alman basınına göre, Türkiye bu görüntülerle 'Kürt hedefleri' tespit etmeyi planlıyordu.

'ŞANTAJ' İFADESİ

Türkiye'nin Berlin'den bu yönde bir talepte bulunduğu iddiası, Der Spiegel dergisinde yer almıştı. Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'nden 'güvenilir kaynaklar'a dayandırılan habere göre, görüntülere doğrudan erişim talebi bir Türk general aracılığıyla iletildi. Haberde tuğgeneralin, İncirlik'teki Alman birlikleri için planlanan yenileme çalışmalarına da ancak görüntü paylaşımı karşılığında izin verileceğini söylediği belirtiliyordu. Spiegel, Alman makamlarının iç yazışmalarında bu talebi 'şantaj' olarak değerlendirdiğini yazdı.

'PARLAMENTONUN VERDİĞİ YETKİYİ AŞAMAYIZ'

Ancak Almanya bu talebi reddetti. Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü, keşif uçaklarının aldığı görüntüleri 'sadece IŞİD karşıtı koalisyonla' paylaştıklarını söyledi, parlamentonun kendilerine verdiği yetkinin bu kapsamda olduğunu vurguladı. Sözcü, 'Alman ordusunun söz konusu verilerin başka amaçlarla kullanılmaması için dikkatli davrandığını' ekledi. Bakanlık sözcüsü 'şantaj' iddiasına söz konusu olan talep hakkındaysa açıklama yapmadı.

'KÜRTLERİ KORUMA AMAÇLI'

Türkiye'nin Alman keşif uçakları tarafından çekilen IŞİD hedeflerinin fotoğraflarına erişimi kısıtlı. Alman parlamentosunun getirdiği bu kısıtlamanın, Türkiye'nin tarafından IŞİD karşıtı operasyonlarda Kürtleri hedef alma ihtimalini engellemeyi amaçladığı savunuluyor.

MERKEL'LE KRİZE YOL AÇABİLİR

Diğer yandan, Tam da Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ankara ziyareti öncesinde gelen bu ret kararının ikinci bir İncirlik krizine yol açması bekleniyor. Alman Meclisi'nin geçen yıl Ermeni soykırımını tanıması sonrası Türkiye Alman vekillerin Adana'daki İncirlik Üssü'nü ziyaretine uzun süre izin vermemiş, Almanya'nın Adana'daki İncirlik Üssü'ne alternatif aradığı açıklanmıştı. (Dış Haberler)