Ukrayna'da tırmanan gerginlik BMGK'ya taşındı

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ABD destekli Ukrayna ordusu arasında yaşanan çatışmaların artması, konuyu BMGK'ya taşıdı. ABD, Rusya'yı 'işgalci' olarak tanımladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Ukrayna gündemi, Rusya ve ABD'yi tekrar karşı karşıya getirdi. ABD'nin BM daimi temsilcisi Nikki Haley, Rusya'yı Kırım'da işgalci olarak tanımlaması taraflar arasında gerginliğe yol açtı.

'KIRIM HÂLÂ UKRAYNA TOPRAĞIDIR'

Ukrayna'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan enden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nin bulunduğu doğu bölgesinde ordu ile ayrılıkçı güçlerin çatışmalarının yoğunlaşmasından sonra BMGK'de gündem Ukrayna oldu. Yaşanan çatışmaların Rusya'nın saldırganlığı sonucu olduğunu ve Ukrayna'ya daha fazla yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Haley, Rusya'nın Kırım'da 'işgalci' olduğunu ve bölgenin Ukrayna toprağı olduğunu belirtti.

REFERANDUM YANITI

Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vitaly Churkin, Haley'in sözlerini bölgede yapılan referandum sonuçlarını hatırlatarak yanıtladı. Churkin, Ukrayna içinde Donetsk ve Luhansk'dan farklı olarak özerk bir cumhuriyet olarak bulunan Kırım'ın 2014 yılında yüzde 96 oy ile Rusya Federasyonuna katılmayı kabul ettiğini söyledi.

ÇATIŞMALAR ARTIYOR

Donetsk ve Luhansk bölgesinde çatışmalar geçtiğimiz hafta şiddetini arttırdı. Rusya destekçi ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu özellikle ayrılıkçıların elinde bulunan bölgenin en önemli kenti Donetsk yakınlarındaki Avdiyivka kentinde sürüyor. Bölgeye Ukrayna ordusunun tank yığınağı yapmasının ardından ayrılıkçılar kentte top ateşi başlattı.

Ukrayna'da Naziler II. Dünya Savaşı anıtını yıktıUkrayna'da Naziler II. Dünya Savaşı anıtını yıktı

Bölgede bir çok evde ısıtma, su ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Hava sıcaklığının kimi zaman -20'yi gösterdiği bölgede yaşan halk zor günler geçiriyor.

Ukrayna'nın doğu bölgesinin çoğunluğunu Ruslar oluşturuyor. Ancak ülkenin Odessa, Kiev gibi büyük kentleri de dahil birçok bölgesinde Ruslar ve Ukraynalılar birlikte yaşıyor. (DIŞ HABERLER)

ABD'de yeni iddia: Ukrayna'dan Clinton'a para yardımıABD'de yeni iddia: Ukrayna'dan Clinton'a para yardımı