Mahkeme Trump'a 'dur' dedi

ABD'de bir federal mahkeme, Başkan Trump'ın ayrımcı vize kısıtlamalarını ülke çapında askıya aldı. Kararda, yasağın anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yeni başkanı Başkan Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi vatandaşlarına getirdiği vize kısıtlamasına mahkeme engeli geldi. Seattle'da bir federal yargıç, yasağın ayrımcılığa yol açtığı için anayasaya aykırı olduğuna hükmederek Trump'ın kararnamesini geçici olarak askıya aldı.

Washington eyaletinin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç James Robart'ın kararında, vize yasağının din temelinde ayrımcılık yaptığı vurgulandı. Federal mahkemedeki dava, Washington ve Minnesota eyaletleri tarafından açılmıştı. Federal yargıç Robart’ın yazılı kararı şimdi inceleme için Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Robart, eski Başkan George W. Bush döneminde atanmıştı.

BEYAZ SARAY ISRARCI

Bu karar fiiilen, havayolu şirketlerinin Irak, İran, Libya, Yemen, Somali, Sudan ve Suriye'den göçmenleri yeniden kabul etmeye başlaması anlamına geliyor. Ancak Trump yönetimi geri adım atmıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Adalet Bakanlığı'nın kararı 'en kısa sürede' tekrar uygulamaya çalışacağını savunarak, "Başkanın emri ülkeyi korumayı hedefliyor. Başkanın, Amerikan halkını korumak yönünde anayasal yetkisi ve sorumluluğu var" dedi.

'BAŞKAN BİLE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR'

Washington Başsavcısı Bob Ferguson da karar hakkında, "Kimse hukukun üzerinde değildir, başkan bile" dedi. Ferguson, kararın Trump'ın başkanlık kararnamesini hükümsüz kıldığını söyledi.

Trump'ın tartışmalı kararnamesi sonrası yaklaşık 60 bin civarında kişinin vizesi iptal etmişti. Vizeleri iptal edilen kişiler ABD'den ayrılıp yeniden girmek istediklerinde veya karar yürürlüğe girdiğinde ülke dışında bulunmaları halinde yeniden Amerikan vizesine başvurmak zorunda. (Dış Haberler)