Yargıyı hedef gösteren Trump'a 'tek adam' eleştirisi

ABD'de Başkan Trump'ın Müslümanlara vize yasağını kaldıran yargıcı "Bir şey olursa suçlu o" diye hedef göstermesi tepki çekti. Demokrat Senatör Bernie Sanders, "Biz bir demokrasiyiz. Tek adam şovu değiliz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına getirdiği vize yasağını anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle durduran yargıcı hedef gösterdi. Trump'ın "Eğer bir şey olursa onu ve mahkeme sistemini suçlayın" ifadeleri, yargıya müdahale edildiği için Demokratlardan sert tepki çekti.

Trump, vize yasağını askıya alan federal yargıç James Robart hakkında Twitter'dan arka arkaya şu mesajları sıraladı:

"Yargıç ülkemizi potansiyel teröristlere ve bizim çıkarlarımızı düşünmeyen başka kişilere açıyor. Kötü insanlar çok mutlu!"

"Bir yargıcın ülkemizi böylesine büyük bir tehlikeye atabileceğine inanamıyorum. Eğer bir şey olursa onu ve mahkeme sistemini suçlayın. İnsanlar ülkeye giriyor. Kötü!"

"İç güvenlik Bakanlığını ülkeye gelenleri ÇOK DİKKATLİ bir şekilde araştırmaları talimatı verdi. Mahkemeler işimizi çok zorlaştırıyor."

SANDERS: BURASI DEMOKRASİ, TEK ADAM ŞOVU DEĞİL

Robart için cumartesi günü de 'sözde yargıç' ifadesini kullanan Trump'ın bu sözleri ülkenin liberal kesimlerinden tepki çekti. Son seçimlerde Demokratların başkan adaylarından biri olan Bernie Sanders, Trump'ın ülkeyi otoriter bir yöne götürdüğünü söyledi. Sanders, "Biz bir demokrasiyiz. Tek adam şovu değiliz. Herhangi bir Trump şirketi değiliz. Bizi çok otoriter bir yöne götüren, bütün yargı sisteminden nefret eden bir başkanımız olduğundan endişeliyim" dedi.

Demokrat Senatör Patrick Leahy Trump'ın 'bir anayasal kriz çıkarmaya niyetli olduğunu' belirtirken, Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnel da "Yargıçları suçlamaktan kaçınmak en iyisi" dedi.

Yargıç Robart Trump'ın ABD vizesi olsa da Irak, İran, Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarına konulan giriş yasağını cumartesi günü askıya almış, yönetimin başvurduğu temyiz mahkemesi de bu kararı geri çekmemişti. Mahkeme süreci devam ediyor; Beyaz Saray ile yasağa karşı çıkan iki ABD eyaleti Washington ve Minnesota'ya tezlerini daha ayrıntılı biçimde savunabilmeleri için bugüne kadar süre verildi. (Dış Haberler)