İngilizler Trump'ı konuşturmayacak

ABD Başkanı Trump, Brexit nedeniyle bölünmüş günlerinden geçen İngiltere'de siyaseti birleştirdi. Trump'ın 'ırkçı, cinsiyetçi ve göçmen karşıtı' olması nedeniyle Avam Kamarası'nda konuşmasını engellemeyi öneren Muhafazakâr Partili Bercow'a her kesimden destek geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, ABD Başkanı Donald Trump'ın Londra'ya yapması planlanan ziyareti tartışıyor. Binlerce kişi ziyaretin gerçekleşmemesi için imza toplarken, son olarak Avam Kamarası'ndan görülmemiş bir tepki geldi.Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Trump'ın İngiliz parlamentosunda konuşma yapmasına karşı olduğunu açıkladı. Muhafazakâr Partili Bercow'a İşçi Partisi ve Liberal Demokratlar'dan da destek geldi.

'ZATEN KARŞIYDIM, DAHA DA KARŞIYIM'

Bercow, Avam ve Lordlar Kamarası'nda konuşma yapmanın 'otomatikman verilen bir hak' değil 'kazanılmış bir onur' olduğunu söyleyerek, Trump'ın 'ırkçı ve cinsiyetçi tavrı' nedeniyle konuşma yapmasına karşı olduğunu söyledi. İngiliz vekil, ABD başkanının göçmen yasağı sonrası buna 'daha da karşı' olduğunu söyledi:

"Resmi ziyaretler Avam Kamarası Başkanı'nın yetkisinin dışında. Fakat parlamento söz konusu olduğunda, ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı çıkmamız, eşitliği ve bağımsız bir yargıyı desteklememiz Avam Kamarası için son derece önemli kaygılar. Göçmen yasağından önce, Başkan Trump'ın parlamento binasında konuşma yapmasına şiddetle karşıydım. Göçmen yasağından sonra buna daha da karşıyım."

'KADIN DÜŞMANINI MECLİS'E SOKMAYIZ'

Bu sözler İngiliz siyasetini 'birleştirdi'. Ziyaretin ertelenmesi için zaten çağrı yapmış olan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, sosyal medyada "John Bercow iyi konuştu. Ülkemizin değerleri için ayağa kalkmalıyız. Trump'ın ziyareti gerçekleşmemeli" mesajını paylaştı.

İşçi Partisi'nin eski başkan yardımcısı Harriet Harman "Avam Kamarası için onurlu bir an. Irkçılık ve cinsiyetçiliğin burada yeri yok" derken, Liberal Demokrat Partisi lideri Tim Farron da "Bu doğru karar. Başbakan bu kadın düşmanına itaat etmek istiyor olabilir ama başka kimse bunu istemiyor" yorumunu yaptı.

TEK DESTEK AŞIRI SAĞCILARDAN

Trump'a tek destekse, aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage'dan geldi.

İMZA TOPLANDI, PARLAMENTO GÖRÜŞECEK

Trump'ın ziyareti, İngiltere Başbakanı Theresa May'in geçen ay Washington'da yaptığı davetle gündeme geldi. Ancak davetin geri çekilmesi için internet üzerinden açılan imza kampanyasını 1.8 milyon kişi imzaladı. İmzacı sayısının 1 milyonu geçmesi nedeniyle vekiller konuyu görüşmek zorunda.