Tartışmalı yasağa yargı 'dur' dedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanları hedef alan vize yasağına yargı geçit vermiyor. Temyiz Mahkemesi Trump'ın başkanlık kararnamesini askıya aldı; yeni başkan Twitter'dan tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yargısı, Başkan Donald Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına kararnameyle getirdiği seyahat yasağına bir kez daha 'dur' dedi. San Fransisco'daki bir Federal Temyiz Mahkemesi, seyahat yasağının askıya alınmasını yasalara uygun buldu.

'GEÇERLİ DELİL YOK'

Üç yargıcın oy birliğiyle aldığı kararda, Trump yönetiminin söz konusu kişilere 'terör tehdidi nedeniyle acilen yasak getirmek' konusunda hiçbir delil sunmadığını vurguladı.

'BAŞKANI DENETLEME YETKİMİZ VAR'

Hükümetin 'Temyiz Mahkemesi'nin başkanlık kararnamelerini gözden geçirme yetkisi olmadığı' tezini de reddeden mahkeme, kararında"Anayasal demokrasimizin temel yapısına aykırı olan kararın gözden geçirilemeyeceği tezinin bir emsali yok" ifadesini kullandı.

'KARARNAMEYİ GERİ ÇEKMELİ'

Washington eyaleti Başsavcısı Robert Ferguson da temyiz kararı sonrası Trump'tan kararnamesini geri çekmesini istedi. Ferguson, "Başkan ülke genelinde kaosa sebep olan aceleyle yazılmış bu tehlikeli kararnameyi bir an önce geri çekmelidir. Eğer bunu reddederse onu anayasa karşısında sorumlu tutmaya devam edeceğim" dedi.

TRUMP TWITTER'DAN TEPKİ GÖSTERDİ

Trump ise karara Twitter'dan tepki gösterdi. Daha önceden kararı ilk olarak askıya alan yargıcı hedef gösteren Trump, bu kez "Mahkemede görüşürüz, söz konusu olan ülkenin güvenliği!" mesajını paylaştı. Trump yönetimi yasakta ısrarcı olması halinde, meseleyi 11 yargıçtan oluşan bir yargı paneline veya Yüksek Mahkeme'ye taşıyabilir.

Temyiz Mahkemesi'nin kararı, Irak, Suriye, İran, Yemen, Sudan, Libya ve Somali vatandaşlarına getirilen vize yasağının şu an için geçersiz olduğu anlamına geliyor. (Dış Haberler)