Kıbrıs'ta Erdoğan'ın istediği oluyor

Atina'da BM Genel Sekreteri'nin güvenlik ve garantiler konusunda Erdoğan'ın çözümünden yana olduğu belirtiliyor. Yunanistan hükümeti Kıbrıs'taki gelişmeler konusunda endişeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Atina’da Türkiye ve Kıbrıs Meselesi geçtiğimiz haftalardaki kadar olmasa da hala gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yunanistan hükümeti ve uzmanlar Türk-Yunan ilişkilerinde ve Kıbrıs Meselesinde son dönemde olup bitenlere endişe ile yaklaşıyor.

B.M. Genel Sekreteri’nin Türkiye Hükümeti ile son temaslarını kayıt altına alan, diplomatik kulvarda “etkin” bir kaynak Duvar ile önemli bir bilgi-yorumu paylaşıyor. Kaynağımıza göre Atina Kıbrıs Meselesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedeflerine ulaşmaya çok yakın olduğu endişesini taşıyor.

10-15 YILLIK GEÇİŞ DÖNEMİ

BM Genel Sekreteri’nin Türkiye temasları sonrasında “haklı güvenlik kaygılarına” işaret etmesi Atina’da akıllara Türkiye’nin “güvenlik ve garantiler” ısrarını getiriyor. Bu başlıkta Ankara Kıbrıs’ta 10-15 yıllık bir geçiş döneminden bahsediyor. Bu geçiş dönemi boyunca adadaki yabancı askeri unsurların sayısı önemli oranda, karşılıklı olarak azaltılacak. Geçiş dönemi boyunca garantörlük ve müdahale etme hakları korunacak. Geçiş döneminin sonunda ise garanti sistemi tekrardan gözden geçirilecek ve nihai olarak feshedilebilecek.

Atina mevzu bahis senaryoya “Erdoğan’ın gönlünden geçen plan” olarak yaklaşıyor. Ankara’nın aksine Atina garanti sisteminin vakit kaybetmeksizin nihai feshinden yana tavır alıyor. Atina’nın bu görüşünü Kıbrıs Rum liderliği de paylaşıyor.

ATİNA'NIN TERCİHİ DURAĞANLIK

“Erdoğan her geçen gün kendi Kıbrıs planı için zemin kazanıyor ve bu durum Atina’yı endişelendiriyor” düşüncesini Duvar ile paylaşan kaynağımız başka bir noktaya da ışık tutuyor.

Kaynağımıza göre hali hazırda Aleksis Çipras’ın Türk-Yunan meselelerinde ve Kıbrıs Sorununda “taviz” verme lüksü yok. Erken seçim iddialarının siyaset kulislerini heyecanlandırdığı, kreditörlerle müzakerelerin çıkmazda olduğu bir süreçte, Çipras için Türk-Yunan ilişkilerinde ve Kıbrıs’taki en iyi opsiyon “durağanlık”.

Öte yandan, Kıbrıs’ta Rum Temsilciler Meclisi’nin almış olduğu “okullarda 1950’deki Enosis referandumu anı etkinlikleri yapılsın” kararı iki toplumun ilişkilerini germeye devam ediyor.

Mustafa Akıncı’nın “Nikos Anastasiadis müdahale etsin ve kararı geri çektirsin” çıkışına Rum liderliğinden sert tonda cevaplar geliyor. Yeni açıklamasıyla yeni kararın geri çekilmeyeceğini vurgulayan Anastasiadis, Türk tarafından “işgal” kutlamalarını geri çekmesini talep etti.