IŞİD'in para kaynakları kuruyor

IŞİD, Irak ve Suriye'de milyonlarca dolar gelir kaybına uğradı. Örgüt, halka kestiği vergileri azaltmak zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en 'zengin' terör örgütü olduğu sanılan IŞİD para kaynaklarını giderek kaybediyor. Yeni bir rapora göre, örgütün kontrol ettiği topraklar giderek daralırken ve petrol sahaları hava saldırılarıyla hedef alınırken, örgüt milyonlarca dolar maddi kayıp yaşadı.

Londra'daki King's College'ın Uluslararası Radikalizasyon ve Siyasi Şiddet Araştırmaları Merkezi (ICSR) tarafından yayımlanan rapordaki veriler şöyle:

'GELİRİ YARI YARIYA DÜŞTÜ'

  • Gerçek rakamları hesap etmek zor olmakla beraber, örgütün Irak ve Suriye'de en geniş sınırlara ulaştığı 2014'te yıllık 1.9 milyar dolar gelir elde ettiği sanılıyor. Bu mebla geçen yıl yarı yarıya azalarak 870 milyon dolara düştü.
  • Raporda, IŞİD'in gelir kaynakları şöyle sıralandı: Doğal kaynaklar, antik eser kaçakçılığı, ele geçirilen bölgelerden toplanan vergi, halka kesilen para cezaları ve fidye.
  • Buna göre, örgüt antik eser kaçakçılığından para kazanma becerisini son dönemde kaybederken, en büyük geliri şu an vergiden elde ediyor.

'TÜRKİYE ÜZERİNDEN SINIR TİCARETİ AZALDI'

  • Petrol hâlâ örgütün ikinci büyük gelir kaynağı olmakla beraber, ABD liderliğindeki koalisyonun petrol altyapısını ve tankerleri hedef almasıyla bu kaynak da hızla kurumaya başladı.
  • Raporda, Irak hükümetinin örgütün elindeki bölgelerde yaşayan memurların maaşlarını kesmesi ve 'Türkiye ile Irak'ın Kürt kontrolündeki bölgelerde sınır ticaretini azaltma çabaları' sonucunda, IŞİD'in kasasının biraz daha boşaldığı belirtildi.

'IŞİD Rakka'yı boşaltmaya başladı''IŞİD Rakka'yı boşaltmaya başladı'

'GELİR KAYBI VERGİ ARTIRDI'

  • Raporda, örgütün ele geçirilen belgelerine dayanılarak, maaşların ve savaşçılara verilen ganimetlerin azaltıldığı, bunun karşılığında IŞİD kontrolündeki bölgelerde vergi ve fiyatların artırıldığı belirtildi.
  • ICSR'nin direktörü Peter Neumann, "Yolları tamir etmesi, öğretmenlere maaş ödemesi, sağlık sistemini yönetmesi gerekiyor. IŞİD'in, El Kaide'nin hiç yapmadığı şeyleri yapması gerekiyor" dedi.
  • Örgütün 'iş modeli'ni sürekli genişleme gerektiren bir 'piramit' olarak niteleyen Neumann, toprak kaybı yaşandıkça para kaybının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

'TERÖR İHTİMALİ HENÜZ AZALMADI'

  • Ancak raporda, örgütün mali kaynaklarının azalmasının doğrudan zayıflaması anlamına gelmediğine de dikkat çekildi. Raporda, "Örgütün gelir kaybı, topraklarının dışında terörist saldırılar düzenleme becerisini hemen etkilemeyecektir. IŞİD'e zarar vermek örgütlenmesi ve devlet inşası projesi üzerinde baskı oluştursa da, yenilgiye uğratmak için daha geniş çaplı çabalar gerekiyor" denildi. (Dış Haberler)