'Alman istihbaratı yabancı basını izledi'

BND'nin yabancı basını dinlediği iddiası... Listede, İngiltere'den Zimbabve'ye birçok kuruluş var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman dış istihbarat örgütü BND'nin çok sayıda yabancı gazeteciyi izlediği iddia edildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, BND yasasındaki yasal boşluklar nedeniyle dinleme faaliyetlerinin sürüyor olabileceğine dikkat çekti.

BBC'YE 'ÖZEL İLGİ'

İddia, Der Spiegel dergisinde yer aldı. Gizli belgelere dayandırılan habere göre, BND 1999'dan bu yana BBC ve Reuters gibi uluslararası yayın kuruluşlarının da bulunduğu medya çalışanlarının telefon, faks ve elektronik postalarını izledi. Spiegel, BND'nin en az 50 ayrı vakada telefon, faks numarası, gazeteci ve gazete temsilciliklerini yıllarca takip ettiğini, özellikle BBC'nin uluslararası yayın kuruluşu olan World Service'in onlarca hattının dinlendiğini yazdı. Habere göre, Alman istihbaratçılar, İngiliz kamu kurumu BBC'nin Afganistan'daki muhabirlerinin iletişim ağlarını takip etmekle kalmayıp, Londra'daki merkezlerindeki telefon ve faks numaralarını da takibe aldı.

ZİMBABVE BİLE BİNLENMİŞ

Haberde BND'nin izleme listesinde, New York Times'ın Afganistan muhabirinin, Reuters ajansının Afganistan, Pakistan ve Nijerya'daki muhabirlerinin pek çok uydu ve cep telefonu hattının, sonradan yedi yıllığına yasaklanan Zimbabve bağımsız gazetesi Daily News için çalışan gazetecilerin yer aldığı belirtildi. Listeye göre, Kuveyt, Lübnan, Hindistan, Nepal ve Endonezya'daki gazetecilik örgütleri de izleme faaliyetlerinden nasibini aldı.

Almanya'da gazeteciler devlet müdahalesine karşı özel koruma altında. Öyle ki gazetecilik, doktorlar, avukatlar ve din görevlileri gibi işi gereği gizli bilgiler bulundurma hakkı olan meslek guruplarından sayılıyor. Hal böyleyken, Spiegel'in haberi tepki çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (ROG), bunun basın özgürlüğüne büyük bir müdahale ve anayasa ihlalinin yeni bir boyutu anlamına geldiğini açıkladı. Örgütün Almanya Sorumlusu Christian Mihr, BND'nin mevcut yasal boşluklar nedeniyle gazetecilerin dinlenmesine yönelik faaliyetlerine devam edebileceği uyarısı yaparak, ocak ayında yürürlüğe giren yeni BND yasasında gazetecilere yönelik istisnai düzenlemeler bulunmadığına dikkat çekti. Alman Gazeteciler Sendikası DJV de, hükümetten iddiaların araştırılmasını istedi.

'ERDOĞAN'DAN FARKI YOK'

Alman Yeşiller partisi meclis grubunun medya politikaları sözcüsü Tabea Rößner ile partinin internet politikaları sözcüsü Konstantin von Notz yaptıkları ortak açıklamada "gazetecileri gözetleyenlerin Putin, Erdoğan ya da diğer otoriter iktidar sahiplerinden bir farkı olmadığını” belirtti. Sol Parti'den Martina Renner de BND'nin kendi başına bu uygulamayı hayata geçirmiş olabileceğini söyledi. Spiegel BND'nin kendilerine verdiği yanıtta, kurumun ancak Alman hükümetine ya da Federal Meclis'in ilgili komisyonlarına açıklama yapma yükümlülüğünde olduğunu duyurduğunu yazdı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)