Yunanistan Türkiye-AB krizinden memnun
Yunanistan, AB ve Türkiye arasındaki krizi kendi lehine çevirebileceğini düşünüyor. Komünist Parti ise NATO'nun Yunanistan'a olan ani ilgisi konusunda uyarıyor.
DUVAR - Resmi düzeyde Atina Türkiye-AB ilişkilerindeki gergin atmosfer nedeniyle tedirgin. Yunanistan Türkiye ile AB arasındaki yakın ilişkilerin Türk-Yunan ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceği tezini dillendirmeye devam ediyor. Ancak, arka planda, özellikle Dışişleri Bakanlığına yakın kaynaklarda hâkim olan atmosfer Atina’nın resmi reaksiyonu ve tezinden çok farklı.
Duvar’ın Atina’daki diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre Türkiye ile AB arasındaki gerginlik Dışişleri nezdinde “dünyanın sonu” olarak ele alınmıyor. Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’a yakın kaynaklar Türkiye-AB ilişkilerindeki kopmanın yakın gelecekte Yunanistan’ın bölgedeki rolünü kuvvetlendireceği olasılığı üzerinde duruyorlar.
Yunanistan dış politikasını yakından takip eden bir kaynak şu şekilde konuşuyor: “Meşhur Arap Baharı döneminde Türkiye’nin popülaritesi artmış ve büyük devletlerin adamları Ankara’dan ayrılmazken Atina’ya uğramaz olmuşlardı. Bugün bu durum değişti. Batı dünyası Türkiye’nin güvenilebilecek bir dost ve müttefik ülke olmadığını çok iyi biliyor”.
NATO'NUN YUNANİSTAN'A İLGİSİ ARTTI
Aynı kaynak, Türkiye-AB ilişkilerindeki gerginlik ile ilgili sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Birçok konuda Erdoğan’ın Türkiye’si ABD ve AB’yi karşısına almış durumda. Ankara şimdilerde Moskova ve Tahran’dan medet umuyor ama durum Türk yetkililerinin beklediği gibi değil. Kapalı kapılar arkasında Rus ve İranlı yetkililer Erdoğan ve adamlarına güvenmedikleri bilgisini Atina ile paylaşıyor. Bu konjonktürde ve bu kaynayan coğrafyada Yunanistan artık Batı’nın güvenebileceği tek yetkin ve kuvvetli müttefiki. Ekonomik kriz içeride hasarlara yol açsa da savunma ve diplomasi alanlarında ne Türkiye ne başka bir Doğu Akdeniz ülkesi Yunanistan ile rekabet içerisinde olamaz”.
Duvar’ın kaynakları Atina’nın Donald Trump hükümetinden beklentilerinin olduğunu belirtirken, NATO’nun yeni süreçte Yunanistan’a ve Kürt unsuruna daha fazla önem vereceği olasılığı üzerinde duruyorlar. Lakin halihazırda
Syriza-Bağımsız Helenler’in yukarıda özetlediğimiz görüşleri Yunanistan muhalefetinin bir bölümünü tatmin etmiyor. Özellikle Sol kesimler NATO’nun Yunanistan’a karşı ilgisinin “naif” bir ilgi olmadığı gerçekliği üzerinde duruyor.Konu hakkında geçtiğimiz günlerde Yunanistan kamuoyuna uyarı mesajları ve bildirileri geçen Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Yunanistan’ın emperyalist ülkelerin çatışmasında taraf olmaması gerektiği vurgusunda bulunuyor. KKE’ye göre Yunanistan Hükümeti emperyalist çekişmede pay elde etme uğraşından vazgeçip emeğin ve halkların dayanışmasına ve yardımlaşmasına özel önem affetmeli.