Dünyanın konuştuğu örgüt: Ateş Hücreleri Komplosu
Ateş Hücreleri Komplosu adlı anarşist/sol örgüt Avrupa'daki iki başkentte düzenlediği saldırılarla yeniden gündemde. Örgütün nasıl ortaya çıktığı ve yayıldığı ise merak konusu. Yunan polisi yeni saldırılara karşı alarma geçti.
DUVAR - Almanya Maliye Bakanlığı’na ve IMF’nin Paris bürolarına gönderilen bombalı paketler sonrasında dünya kamuoyunun gözü Yunanistan’da faaliyet gösteren anarşist/sol Ateş Hücreleri Komplosu (Oı Pirines tis Fotias) örgütüne çevrildi. Yunanistan medyasına ve polis kaynaklarına göre bu iki saldırının arkasında 2000’li yılların sonlarından itibaren adından söz ettiren örgüt saklı. Yunanistan’ın ve dünya kamuoyunun dikkatini çevirdiği bu örgütün kimliği ve siyasi çizgisi ne? Örgütün tarihi arka planında hangi özellikler saklı?
Ateş Hücreleri Komplosu örgütünün tarihi kökenleri ülkedeki cunta karşıtı mücadele yıllarına dayanıyor. 1967-1974 döneminde Yunanistan solunun ve cunta karşıtı silahlı kuvvetlerinin bir kesimi silahlı mücadele ile ülkeye sosyal ve siyasi devrim getirmek için faaliyet yürüttü. 1974 yılından sonra cuntanın devrilmesiyle beraber solun birçok kesimi yasal faaliyet başlatırken bir kısım silahlı militan da yasadışı yollardan Yunanistan için farklı bir gelecek aramaya devam etti. Bu arayışlar 1980’li, 1990’lı ve 2000’lı yıllar boyunca sürdü.
ALEKSİS DÖNÜM NOKTASI OLDU
2000’li yıllarının sonlarına doğru Yunanistan’daki sosyoekonomik durumun kötüleşmesiyle beraber, ülkenin büyük kentlerindeki anarşist gruplar yoksul semtlerde ve solun hakim olduğu mahallelerde etkinliklerini artırmaya başladı. Burada 15 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'in 2008 yılında polis kurşunu ile katledilmesi dönüm noktası oldu. Bu olaydan sonra birçok aktivist genç, anarşist harekete katıldı. O dönemler Syriza’nın birçok kolu anarşist eylemleri destekledi. Ateş Hücreleri Komplosu işte 2008 yılındaki bu eylemleri ile gündeme geldi.
İlkin örgütün bankalara saldırı girişimleri kamuoyunun ilgisini çekti. Sonrasında siyasetçilerin bürolarına, hapishanelere, mahkemelere ve diplomatik araçlara saldırılar başlattı. Devamında, saldırıların şiddetini artıran örgüt 2011 yılında Yunanistan Parlamentosu’nu bombaladı, mahkeme binalarına bombalarla saldırdı ve eski Başbakan Kostas Karamanlis’in bir seçim konuşmasına bomba tuzağı kurma girişiminde bulundu.
Aynı tarihlerde örgütün yurtdışı ile bağları pekişti, Avrupa ve Balkanlar'daki anarşist gruplar örgüte ilgi göstermeye başladı. Örgütle bağ kuran başka ülkelerdeki anarşistler Yunanistan elçiliklerine saldırılar düzenlediler. Ayrıca, İtalya, Almanya ve Fransa hükümet başkanlarına yönelik saldırılar yaptılar.
IMF'nin Paris ofisinde patlama
ATİNA'DAKİ ŞÜPHELER
Ateş Hücreleri Komplosu örgütünün ismi son günlerde Atina’da Berlin ve Paris’teki saldırılarla yeniden gündem geldi. Yunanistan’ın merkez medyasına göre bu saldırıların arkasında bu örgüt gizli. Ülkenin büyük medya kuruluşlarına göre Yunanistan polisi örgütün başka başkentlere bombalı mektup gönderip göndermediğini araştırıyor. Bu bağlamda Yunanistan postasının tüm kayıtları didik didik incelenmekte. Polis ayrıca Paris ve Berlin polisinden de bilgi istedi. Berlin ve Paris’teki gelişmelerden önce örgütün ismi Yunanistan’da büyük firmaların gıda ve yiyecek maddelerine karıştırılan maddelerle anılmıştı.