Rojava'da Barzani'ci partilerin ofisleri kapatıldı

Suriye'nin kuzeyinde, PYD'ye rakip olarak Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından desteklenen Kürt Ulusal Konseyi dahil, bir dizi partinin ofisleri kapatıldı. Gerekçe olarak, 'gerekli izin başvurusunun yapılmaması' gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin kuzeyinde, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) yönetimde belirleyici olduğu Rojava bölgesinde, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yanlısı siyasi partilerin ofisleri kapatıldı. Gerekçe, bu partilerin izin başvurusunda bulunmamış olmaları. Ofisleri kapatılanlar arasında, PYD'nin KDP çizgisindeki en büyük siyasi rakibi olan, Türkiye destekli Kürt Ulusal Konseyi de bulunuyor.

Haseke Özerk Bölgesi Halk Meclisi'nin Eş Başkanı Hakem Xelo, Fransız haber ajansı AFP'ye demecinde, söz konusu parti ofislerinin üç yıldır yürürlükte olan bir yasa uyarınca kapatıldığını söyledi: "Üç yıl önce özerk yönetim tarafından çıkarılan siyasi partilerle ilgili yasayı uyguluyoruz. İzin başvurusunda bulunmayan partilerin ofisleri bu yasaya göre kapatılıyor." Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin partisi KDP'yle PYD arasındaki gerilim son haftalarda, Irak'ın kuzeyindeki Şengal'de PYD çizgisinde olan YBŞ'yle Rojava Peşmergeleri arasındaki çatışmalarla tırmanmıştı.

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!

'MUHALEFETİ SİLME HAREKÂTI'

Ofisleri kapatılan Kürt Ulusal Konseyi üyesi Fuat Aliko ise "Ofislerimize saldırılması, yetkililerimizin tutuklanması ardından da, ofislerin kapatılması parti üyeleri ve liderliğine yönelik bir tacizdir" diye konuştu.

Aliko, "Bu her türlü muhalefetin siyaseten silinmesi harekâtının bir parçası" dedi. Aynı partiden Muhsin Tahir de "PYD'nin ofisleri kapatması şu süreçte Kürtlere ve Kürtlerin çıkarlarına hizmet etmiyor. Bu tür adımların onlara faydası olmayacak. Böyle şeyler tam tersine bölgede istikrarın bozulmasına ve sosyal patlamalara yol açar " diye konuştu.

SÜRYANİ ÖRGÜTÜ DE KAPATILDI

Kapatılan ofisler arasında Süryani Demokratik Örgütü de var. Süryani İnsan Hakları Gözlemevi, örgütün ofislerinin kapatılmasını "keyfi" diye niteledi. (Kaynak: BBC Türkçe)