İngiltere ve ABD yolculara kısıtlama getirdi

İngiltere ve ABD, ülkelerine doğrudan uçacak uçaklara yönelik 'kabin yasakları' uygulamaya başladı. Yolcuların yanına taşıyacakları elektronik cihazlara kısıtlama getirildi. Listede Türkiye'den yapılan uçuşlar da var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yönetimi, İstanbul'un da aralarında bulunduğu 10 havalimanından ABD'ye gidecek uçaklarda yolcuların taşımasına izin verilen elektronik aletlere kısıtlama getirildiği iddiasını doğruladı. Etkilenen hava yolları arasında Türk Hava Yolları da bulunuyor. Yasağın cuma günü yürürlüğe gireceği belirtildi. Gerekçe olarak, 'terör istihbaratı' gösterildi. ABD'nin bu kararının ardından İngiltere de, Türkiye'nin aralarında olduğu 6 ülkeden yapılacak uçuşlara kısıtlama getirdi.

Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı'nın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, yasağın içeriği şöyle:

  • 10 havalimanından ABD'ye doğrudan uçacak uçaklarda, yolcuların cep telefonundan büyük elektronik cihazlarını yanlarına almalarına izin verilmeyecek. Yani, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, kameralar veya taşınabilir DVD oynatıcılar gibi cihazların bavula konması isteniyor.
  • Söz konusu havalimanları, Ürdün, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Fas ve Katar'da bulunuyor.
  • Türkiye'den ABD'ye doğrudan uçuşlar İstanbul'dan yapıldığı için Atatürk Havalimanı'ndan kalkan uçuşlar da bu yasaktan etkilenecek.
  • Etkilenen diğer havalimanları ise Amman, Kahire, Kuveyt City, Dubai, Doha, Abu Dabi, Casablanca, Riyad ve Cidde'de bulunuyor.
  • Etkilenen hava yollarıysa şöyle: Türk Hava Yolları, Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways.
  • Cep telefonundan büyük olan ancak yetkililere daha önceden bildirilen tıbbi cihazlara uçakta izin verilecek.
  • Hava yollarına, yeni kısıtlamalara uymaları için cuma gününe kadar süre verildi. Yasağın ne kadar süreceği belli değil.
  • Yasak şu an hiçbir Amerikan hava yolu şirketini kapsamıyor; zira hiçbir Amerikan şirketi bu ülkelerden ABD'ye doğrudan uçmuyor. Fakat söz konusu havalimanlarından ABD'ye giden Amerikan vatandaşlarının da bu yasağa uyması istenecek.

'GEREKÇE AYRIMCILIK DEĞİL, TERÖR İSTİHBARATI'

Reuters'a konuşan yetkililer, söz konusu yasağın Trump'ın ayrımcılık tartışması yaratan ve yargıya takılan 'vize yasağı' girişimiyle ilgisi olmadığını söyledi. Bakanlık sözcüsü, hükümetin 'belirli ulusları' hedef almadığını vurgulayarak, terör saldırısı istihbaratı nedeniyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı. Yetkililer, yasağın ocak ayında Yemen'de El Kaide'ye düzenlenen baskın sırasında elde edilen bir istihbarattan kaynaklandığını söyledi.

İNGİLTERE'DEN 6 ÜLKEYE KISITLAMA

İngiltere hükümeti, Türkiye dahil 6 ülkeden doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını açıkladı. Başbakanlık sözcüsü, uygulamanın, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan'dan Birleşik Krallık'a doğrudan yapılan uçuşları kapsadığını belirtti.

Karara göre, yolcular kabin içerisine, uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan herhangi bir tür elektronik cihaz bulunduramayacak.

Başbakan Theresa May'in konuyla ilgili bir dizi toplantıya başkanlık ettiğini ve nihai kararın sivil havacılık güvenliğine ilişkin bu sabah düzenlenen toplantıda alındığını belirten sözcü, "Duruşlarını tam anlamak üzere Amerikalılarla yakın temastayız. En önemli önceliğimiz, seyahat eden halkın güvenliğidir. Bu nedenle havacılık güvenliğimizi sürekli gözden geçiriyoruz" dedi.

Uygulamadan İngiliz hava yolu şirketleri, British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook ve Thomson da etkilendi. Etkilenen yabancı hava yolu şirketleri ise, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlas Global Hava Yolları, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunisair ve Saudia olarak sıralandı. (Dış Haberler)

Trump'tan İstanbul yasağı iddiasıTrump'tan İstanbul yasağı iddiası