Modi’nin ‘Muhteşem Yeni Hindistan’ı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, seçim zaferinden bu yana yaptığı ilk radyo konuşmasında yurttaşlarını daha fazla sorumluluk üstlenmeye çağırdı. Trafik kurallarına uymak, haftada bir gün dizel yakıt kullanmamak gibi tavsiyelerin verildiği konuşma, muhalefet tarafından yetersiz bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Saubhadra Chatterji

DUVAR- Başbakan Narendra Modi, geçen pazar günü insanları daha fazla toplumsal sorumluluk üstlenmeye çağırarak “Yeni Hindistan”a ilişkin vizyonunu paylaşma sürecine başladı. Ancak parti eyalet seçimlerinde zafer kazandıktan bir gün sonra, 12 Mart'ta belirlediği hedeflerle Hindulara nasıl yardımcı olabileceğine ilişkin yalnızca yarım yamalak bilgiler açıkladı.

Seçim zaferinden bu yana yaptığı ilk radyo konuşmasında Modi, trafik kurallarına riayet edilmesini ve yakıt tüketiminde dikkatli olunmasını talep ederek, bunları insanların "Yeni Hindistan'a" katkıda bulunabileceği örnek alanlar olarak ortaya koydu.

YENİ HİNDİSTAN TEMEL VATANDAŞLIK GÖREVLERİNDEN BAŞLIYOR

Modi, "Vatandaşlar trafik kurallarına uyma hususunda kararlıysa, görevini dürüst biçimde yerine getirir; şayet her vatandaş haftada bir gün benzin veya dizel yakıt kullanmamaya karar verirse, bu çok büyük bir şey değildir; ancak bu kararlar önemli katkılardır. Bu, ülkenin hayallerinin gerçekleşmesi için 'inisiyatif alarak muhteşem bir Hindistan yaratmak' ve kendi kendini yönetmekten iyi bir yönetişim sistemine geçiş yapmak için bir çağrı niteliğinde" diyor.

Modi, yeni Hindistan'a “güzel bir başlangıç” yapmak için vatandaşlık görevlerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunarak, “Tüm bunların mutlaka devlet  bütçesi, hükümet projeleri veya hükümet parası ile gerçekleştiriliyor olması gerekmez” diyor. 2019’da yapılacak seçimlere kadarki iki yıl boyunca “Yeni Hindistan” temasının hükümetin gündemine hakim olması bekleniyor.

MUHALEFET YETERLİ BULMUYOR

Ülkenin ana muhalefet lideri  Tathagat Satpathy, merkezi yönetimin yeni bir Hindistan kurmak için proaktif davranması gerektiğini belirtiyor.

“Vatandaşlar bilinçli bir hale geldiğinde, sorumluluklarının ve haklarının farkına vardığında, her şey gelişecektir. Fakat bunun olması için yalnızca radyo konuşmaları yeterli değildir. Biju Janata Dal partisi lideri, Narendra Damodardasise  "Modi hükümetinin proaktif bir davranışını göremiyoruz” diyerek hükümeti eleştiriyor.

Modi'nin konuşmasındaki öne çıkan diğer bir konu, kara-para ve kayıtdışı işlemlere karşı yürütülen mücadele idi.

Modi, “Kara-para ve yolsuzluğa karşı yürüttüğümüz mücadeleyi daha ileri bir aşamaya taşımalıyız. Mesela bu yıl  yıl 125 taşralı vatandaşımız, 2500 crore (Hindistan’da bir ölçü birimidir. 1 crore: 10 milyon/ç.n.) dijital işlem yapmaya karar vermesi nasıl mümkün olamaz mı ?” diye soruyor.

Ülkenin kırsal alanlarının büyük bir bölümünde ATM veya kredi kartı olanakları bulunmadığından, bu iddialı bir hedef. Söz konusu boşluğu kapatmak için hükümet bu kişilerin kağıt para kullanmaksızın işlerini yürütmesine yardımcı olabilecek bazı telefon uygulamalarını kullanıma sundu.

Modi, insanların kendisine gıda sıkıntısı yaşadıklarını bildirdiklerini söylüyor ve onlara meydan okuyor: “Ne kadar çok yiyeceğin çöpe atıldığını hiç düşündünüz mü? Bunca gıdamızı boşa harcamazsak, ne kadar çok yoksul insanı besleyebileceğimizi diye hiç düşündünüz mü?”

7 Nisan Dünya Sağlık Günü öncesinde Modi, insanlardan sorunlarından bahsetmelerini ve depresyona karşı yardım talep etmelerini istiyor. “Depresyon tedavi edilebilir ... İlk mantra, sorunu bastırmak yerine depresyonu ifade edilmesi gerektiğini söyler” diyor.

(Orijinali Hindustan Times'da yayınlanmıştır. Çeviri: Tarkan Tufan)