'Kerkük valisi görevden alınsın' kampanyası

Irak'ın merkezi parlamentosundaki Arap ve Türkmen vekiller, Kerkük'te Kürt bayrağı asma kararı alan Vali Necmeddin Kerim'e karşı harekete geçti. Valinin görevden alınması için imza toplanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük'te Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının valilik kararıyla idari kurumlara asılmasına ilişkin kriz sürüyor. Irak parlamentosundan 100'den fazla vekilin, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınması için imza topladığı belirtildi.

Irak'ın anayasasına göre, parlamentodan yeterli destek gelmesi halinde başbakanın valileri görevden alma yetkisi bulunuyor. Kerkük'teki bayrak kararı Arap ve Türkmenlerin tepkisini çekmişken, imza kampanyası da karardan geri adım atmayan Vali Kerim'in görevden alınmasını amaçlıyor. Erbil merkezli Rudaw sitesine konuşan Arap vekil Abdülhadi Muhan şu ana dek 100 imza toplandığını açıklarken, Türkmen milletvekili Niyazi Miemaruglu da amaçlarının 200 imza sınırını geçmek olduğunu belirtti. Kerkük İl Meclisi'ndeki toplantıları boykot eden Arap ve Türkmen üyeler, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söylemişti.

'ÜÇ YASAYI ÇİĞNEMİŞ OLMASI LAZIM'

Merkezi parlamentonun vekillerinden Rebwar Taha ise valinin görevden alınması için üç yasanın ihlal edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Taha, bu yasaları adaletin sağlanamsını engellemek, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak olarak sıraladı; Kerkük valisinin bunların hiçbirini yapmadığını söyledi. Irak parlamentosu en son Musul Valisi Atel el Nuceyfi'yi IŞİD'in kenti ele geçirmesi sonrası 2015'te görevden almıştı. (Dış Haberler)