Bombaya karşı taraftar kardeşliği

Borussia Dortmund taraftarları maçın ertelenmesinin ardından evlerini Monaco taraftarlarına açtılar. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - UEFA Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finali'nin oynanacağı Borussia Dortmund–Monaco maçı öncesinde dün yaşanan patlamadan sonra ilk şokun ardından Dortmund'da gecelemek zorunda kalan Monaco taraftarlarına yardım etmek amacıyla Borussia Dortmund futbol takımı resmi Twitter hesabından #bedforawayfans hashtagini açtı. Bu hashtag altında haberleşen Dortmund taraftarları Monacoluları evlerinde misafir etti.

Olayın ardından polis bombalama eylemiyle ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Polis, karşılaşmanın çarşamba günü 19:45'e ertelenmesine yol açan bombalı saldırının doğrudan Borussia Dortmund takımını hedef aldığını açıkladı. Polis, olay yerinin yakınlarında bir not buldu.

SAVCILIKTAN 'CİNAYETE TEŞEBBÜS' SORUŞTURMASI

Olayla ilgili gazetecilere bilgi veren Dortmund Emniyet Müdürü Gregor Lange, "Doğrudan Borussia Dortmund oyuncularının hedef alındığını ve savcılığın cinayete teşebbüs şüphesiyle soruşturma başlattığını" açıkladı. Lange, şu anda olayın perde arkası ile ilgili kesin bir bilgi olmadığını belirtti. Soruşturmayı yürüten Savcı Sandra Lücke de olay yerinin yakınlarında bir not bulunduğunu, notun incelemeye alındığını söyledi. NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung'un iddiasına göre olay yerinde "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" yazılı bir not bulunması nedeniyle polis terör saldırısı ihtimalini değerlendirmeye başladı. Federal savcılar tarafından yapılan bilgilendirmede ise saldırıda İslamcı motivasyonların da araştırıldığı ifade edildi. Federal savcılık, yerel saatte 12.00'de saldırıyla ilgili elde edilen bulgularla ilgili basın toplantısı yapacaklarını açıkladı.

Ekip otobüsünün stadyuma gitmek üzere otelden ayrıldığı sırada patlatılan üç bombanın yakındaki çalılıkların arasında yerleştirildiği öğrenildi. Otobüste hafif hasar meydana geldiği ve arka camlarının kırıldığı görüldü.

Borussia Dortmund kalecisi Roman Bürki, en arkada Bartra'nın yanında oturduğunu ve kırılan camdan seken parçaların Bartra'nın koluna saplandığını söyledi. Bürki, "Tam ana caddeye saptığımız anda müthiş bir patlama oldu. Hepimiz yere yattık. Patlamaların devam etmesinden korkmuştuk” dedi. Patlamada yaralanan Borussia Dortmund oyuncusu Marc Bartra'nın tedavisinin ise sürdüğü bildirildi. Sağ elinden yaralanan Bartra dün akşam ameliyat edildi. Otobüse motosikletle eşlik eden bir polisin de patlama sırasında yaralandığı kaydedildi.

UEFA her iki takımın sorumlularıyla yapılan görüşmelerden sonra ertelenen karşılaşmanın Çarşamba akşamı TSİ 19.45'te oynanmasına karar verdi. Borussia Dortmund kulübünün üst yöneticisi Hans-Joachim Watzke, Monaco maçı öncesinde patlatılan bombaların takım otobüsünü hedef aldığını ve şoku atlatmak zorunda olduklarını ancak böyle bir manzarayı kısa zamanda unutmanın mümkün olmadığını söyledi. Kulüp başkanı Reinhard Rauball ise "takımının şoku atlatmasını umduğunu ve bu gibi eylemlerin futbolcuları olumsuz etkilemesinin karşılaşabilecekleri en kötü durum olduğunu" belirtti. Rauball, Borussia Dortmund'un karşılaşmada üstün moral ve formla oynayacağından emin olduğunu dile getirdi. Takımın çarşamba günü yapacağı antrenman ise iptal edildi. Almanya'da savcılar saldırıyla ilgili bir iki şüpheli İslamcı'dan birinin  gözaltına alındığını açıkladı. (Dış Haberler)