ABD'den referandum açıklaması: Kaygılıyız

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında yine Türkiye'ye ilişkin ısrarlı sorularla karşılaştı. Referandum sürecini 'çok yakından izlediklerini' vurgulan Toner, "Geçen gün de söylediğim gibi Türkiye'de demokrasinin kalitesi hakkında kaygılarımız var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye'de 'demokrasinin kalitesine ilişkin kaygıları bulunduğunu' söyledi. Toner, günlük basın toplantısında Türkiye'deki referandum sürecini çok yakından izlediklerini belirtti.

Toner, BM, AB, AGİT ve diğer uluslararası kurumların 'Türkiye'de kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılacağına' ve 'demokrasinin zarar göreceğine' dair uyaılarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Bakın, bu konuyu çok yakından izlediğimiz ortada. Geçen gün de söylediğim gibi Türkiye'de demokrasinin kalitesi hakkında kaygılarımız var. Türkiye hükümetiyle bu konuları bir şekilde düzenli olarak ele alıyoruz. Güçlü müttefikler ve ortaklar olduğumuz için bu konuları konuşabiliyoruz. Geçen gün sözünü ettiğimiz AGİT raporunu çok yakından inceliyoruz. Tabii ki referandum sürecini de çok yakından izliyoruz ve Türkiye'de demokrasiyi garanti altına alıp güçlendirecek bir biçimde düzenlenmesini umuyoruz."

'HAYIR'IN KISITLANMASINI İSTEMEYİZ'

Amerikalı sözcü, Türkiye'de 'hayır' kampanyasının 'ağır' kısıtlamalarla karşılaştığına ilişkin soruya yanıtındaysa, "Herhangi bir özgür ve adil sürecinde, görüşlerini barışçıl olarak ifade etmek isteyen taraflara kısıtlama getirilmesini hiçbir zaman istemeyiz. Dediğim gibi, bunu çok yakından izliyoruz" dedi.

Toner, HDP liderlerinin cezaevinde olduğunun hatırlatılıp "ABD'ye göre bu gerçekten adil bir referandum olacak mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Tekrarlıyorum, orada sahada seçim gözlemcileri var. Referandumu gözden geçirmelerini ve incelemelerini bekleyeceğiz. Haklı ve özgür olup olmadığına dair kanaatlerini onlar açıklayacak. Durumu çok yakından izliyoruz. Bundan başka yorum yapmayacağım." (Dış Haberler)

ABD Dışişleri'nden referandum mesajıABD Dışişleri'nden referandum mesajı