Şiiler kuşatmadan kurtarılıyor

Halep'teki tahliye operasyonunun ikinci ayağı nihayet başladı. İdlib'de aylardır silahlı isyancıların kuşatması altında bulunan iki Şii köyündeki siviller bugün tahliye ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ordunun Halep'in kontrolünü ele geçirmesi sonrası yapılan tahliye anlaşmasının ikinci aşaması başladı. İdlib'de cihat yanlısı silahlı muhaliflerin kontrolünde olan iki Şii köyündeki siviller kurtarılıyor. El Foua ve Kefraya'daki sivillerin tahliyesi, İran ve Şam yönetiminin talebiydi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin açıklamasına göre, iki köyden yaklaşık 5 bin sivilin otobüslerle Halep'in kenar mahallelerine taşınmasına başlandı. Reuters'a konuşan bir Şii, El Foua'dan 60 otobüslük bir kafilenin yola çıktığını söyledi.

BİNLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLİYOR

Bu tahliyelerle eş zamanlı olarak Şam yakınlarında, Lübnan sınırında bir tahliye operasyonu daha başladı. Suriye ordusu tarafından uzun zamandır kuşatma altında tutulan Madaya kasabasındaki silahlı isyancılar da Türkiye sınırındaki İdlib'e taşınıyor. Madaya'dan militanlar dahil, en az 2 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor. Anlaşma uyarınca Zabadani kasabasının da boşaltılması planlanıyor.

Suriye'de son dönemde özellikle Şam, Humus ve Hama'da ordu tarafından kuşatılan bölgelerdeki isyancılarla ordu arasında benzer tahliye anlaşmaları yapıldı. Esad yönetimi, kuşatmadan kurtulmak için anlaşmayı kabul eden silahlı isyancılar ve ailelerini Türkiye sınırındaki İdlib'e yerleştiriyor. Silahlı isyancılar bu durumun demografik değişim dayatma ve ülkenin batıdaki kentlerini Esad düşmanlarından temizleme amacı taşıdığını savunuyor. Hükümet yetkilileriyse uzlaşma sayesinde harabeye dönmüş kasabalarda düzenin tekrar sağlanması ve hayatın normale dönmesine fırsat verildiğini belirtiyor. (Dış Haberler)