Dış basından ilk referandum yorumları

Anayasa değişikliği referandumu dünya basınında çeşitli manşetlerle yer aldı. CNN, 'evet' çıkarsa Türkiye'nin 1923'deki kuruluştan sonra yaptığı en geniş kapsamlı anayasal değişiklik olacağını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişletmeyi ve yargıda köklü değişiklikler getirmeyi öngören anayasa referandumu, dünya basınının da öncelikli gündem maddesi. İşte ilk yorumlar:

'SONUÇ NE OLURSA OLSUN DİĞER YARI KAYBEDECEK'

BBC'nin Türkiye muhabiri Mark Lowen: Türkiye'de ayrışmaya neden olan referandum kampanyası sona erdi. Ülke modern tarihinin en büyük siyasi tercihi ile karşı karşıya. Bir seçmen bana 'evet' oyu vermenin Türkiye'yi diktatörlüğe sürükleyeceğini ve torunlarının geleceği için 'hayır' oyu verdiğini söyledi. 'Evet' oyu verecek bir başka seçmen tercihini güçlü bir cumhuriyet için yaptığını ve dış dünyanın Türkiye'ye karşı olduğunu belirtti. Türkiye'nin kutuplaşması derinleşmekte ve sonuç nasıl olursa olsun, ülkenin diğer yarısı kendini kaybetmiş hissedecek.

Canlı blog: Referandum sonuçlarıCanlı blog: Referandum sonuçları

'1923'TEN BERİ EN KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK'

CNN International: Kabul edilirse, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve 1923'deki kuruluştan sonra Türkiye'de en geniş kapsamlı anayasal değişiklikler yapılacak.

Financial Times: Çoğu Türk, referandum hakkında 25 yıllık askeri anayasayı Erdoğan'ın değiştirebileceğini düşünmüyor. Bazıları, oylamanın Erdoğan'ın otoriter eğilimlerini ilerleteceğinden endişeli.

'ERKEN SEÇİMLER ERDOĞAN İÇİN RİSKLİ'

New York Times: 'Hayır' oyunun kazanması durumunda, Erdoğan'ın konuyu gündeminde çıkarması beklenmemekte. Çoğu uzman, Erdoğan'ın anayasal değişiklikleri mümkün kılacak ikinci bir referandum için siyasi partisinin parlamentoda mutlak üstünlük sağlaması adına erken seçime götüreceğini düşünüyor. Mevcut parlamentoda Adalet ve Kalkınma Partisi, referandum yapma hakkını güvence altına almak için başka bir sağ parti olan MHP'nin oylarına ihtiyacı oldu.

Ancak erken seçimler Erdoğan için risk taşımakta. 'Hayır' oyunun kazanması durumunda MHP'deki muhalif grubun parti liderliğini ele geçirmesi ön görülüyor. Bu olasılık gerçekleşirse parti içindeki yeni yönetimin Erdoğan'ın kendi sağ tabanını ve parlamentodaki koltuk sayısını ele geçirebilmesi muhtemel. (DIŞ HABERLER)