'Gölge CIA'den Türkiye yorumları
'CIA'in gölge kuruluşu' olarak bilinen düşünce kurulu Stratfor'dan referandum makaleleri... Kuruma göre Türkiye'nin iç politikası 'dramatik' biçimde değişecek; dış politikada Suriyeli Kürtlere yönelik yaklaşım aynı kalacak.
DUVAR - 'CIA'in gölge kuruluşu' olarak adlandırılan düşünce kurulu Stratfor'un sitesinde Türkiye'deki referandum süreciyle ilgili bir dizi makale yayımlandı. Bunlardan birinde Türkiye'nin iç politikasında 'dramatik' değişiklikler yaşanacağı ama dış politikasının değişmeyeceği savunuldu; diğerindeyse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Avrupa'yla krizi referandum sonuçları açısından 'altına çevirdiği' yorumu yapıldı.
İlk makalede, Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana gibi büyük kentleri kaybederek bir seçim başarısı elde etmenin 'son derece sıradışı' olduğu tespiti yer aldı. Makalede, mühürsüz zarf tartışmasına da yer verildi.
'AB'NİN TÜRKİYE'YE HÂLÂ İHTİYACI VAR'
Stratfor, dış politika konusundaysa şu yorumu yaptı: "Türkiye'nin Erdoğan yönetiminde daha otoriter bir sisteme kayışının Avrupa Birliği'nden daha fazla kınamayla karşılaşacağı şüphe götürmez fakat Avrupalı güçler aynı zamanda, göçmen trafiğini engellemek ve bir gözlerini Rusya'nın üzerinde tutmak için Türkiye'nin işbirliğine hâlâ ihtiyaç duyduklarının farkında." Kuruluş, AK Parti'nin daha da güçlenmesinin Avrupa Birliği'yle zaten kırılgan ilişkilerde daha fazla gerilim anlamına geleceği ve havalar düzeldikçe Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerle ilgili endişenin artacağı tespitinde bulundu.
'KÜRTLERİ ENGELLEMEYE DEVAM EDECEK'
Kuruluş, "Oylama Türkiye'nin iç siyaseti açısından uzun vadede dramatik bir değişim anlamına gelse de, Türkiye'nin dış politikası büyük ölçüde değişmeyecek. Referandumda 'evet' ya da 'hayır' çıkmasından bağımsız olarak, Türkiye Kürt yayılmacılığını engellemek için Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki yoğunlaşmasını yine de derinleştirecek ve daha geniş bir vekaleten savaşta İran'la karşı karşıya kalacak" ifadelerini kullandı.
Stratfor'un sitesinde yayımlanan bir diğer makaledeyse, "Erdoğan Avrupa'nın eleştirilerini seçimde altına dönüştürdü" başlığı kullanıldı. Makalede Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerinin 'tuhaf' bir döngüye girdiği yorumu yapıldı. "Erdoğan kendi siyasi kaderini Türkiye'nin kaderiyle iç içe soktu" denilen makalede, Avrupa'dan gelen otoriterlik eleştirilerinin milliyetçi duyguları beslemek için kullanıldığı belirtildi.
'COĞRAFYA ERDOĞAN'DAN YANA'
Erdoğan'ın referandum sonrası Avrupa'yı hedef alan açıklamalarının aktarıldığı makalede, "Avrupa bir kez daha Erdoğan'ın cüreti karşısında şaşkına dönecek ve Türk milliyetçileri daha da cesaret bulacak. Döngü devam ediyor. Ve bu durum devam ediyor çünkü Erdoğan coğrafyanın kendisinden yana olduğunu biliyor" denildi. (Dış Haberler)