'Washington Sarraf'la anlaşmaya açık'
Sarraf'ın yeni avukatları Giuliani ile Mukasey, 'diplomatik çözüm' iddiasında bulundu. İkiliye göre, Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililer güvenlik çıkarları için Sarraf davasında uzlaşmaya açık... Davanın eski savcısı Bharara 'yargı bağımsızlığı'nı hatırlatarak bu duruma tepki gösterdi.
DUVAR - ABD'de tutuklu yargılanan Rıza Sarraf'ın savunma ekibine dahil olmasıyla tartışma yaratan eski New York belediye başkanı Rudolph Giuliani, Amerikan yönetiminin 'güvenlik çıkarları' gerekçesiyle Sarraf davasında bir anlaşmaya açık olduğunu öne sürdü. Giuliani, 'diplomatik çözüm'ün mümkün olduğunu belirtti.
Sarraf davasının yargıcı Richard M. Berman, ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Giuliani'nin yanı sıra eski adalet bakanı Michael Mukasey'in Sarraf'ın savunma ekibine dahil olmasının yarattığı tartışma üzerine ikiliden yazılı ifade talep etmişti. Giuliani ile Mukasey'in şubat ayında gizlice Türkiye'ye gelip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştüğü de ortaya çıkmıştı. Giuliani'nin 'diplomatik anlaşma' iddiası da, işte bu yazılı ifadede yer aldı.
'ÜST DÜZEY YETKİLİLER AÇIK'
Eski New York belediye başkanı Manhattan mahkemesine verdiği ifadede, Sarraf'a yöneltilen suçlamaların doğası itibarıyla diplomatik çözümün önünü kapatmadığını, üst düzey Amerikalı yetkililerin 'bir yandan Amerikan güvenlik çıkarlarını ilerletirken bir yandan da müvekkiline yardımcı olan bir anlaşmaya açık olduklarını' savundu. Giuliani şu ifadeleri kullandı: "Bu durum, Sarraf'a atfedilen para transferlerinin hiçbirinin silah, nükleer teknoloji veya kaçak mal içermemesi, tüketim malları içermesi ve Türkiye'nin ABD açısından dünyanın kritik bir yerinde bulunması nedeniyle şaşırtıcı değil."
Mukasey de ifadesinde, Erdoğan'la görüşmesini 'davaya devletler arası bir çözüm bulma çabası' olarak tanımlayıp, "Hem Amerikan hem Türk hükümetindeki üst düzey yetkililer anlaşma ihtimaline açık" dedi. Sarraf davasının görevden alınan savcısı Preet Bharara'nın yerine bakan geçici savcılar, Giuliani ve Mukasey'in savunma ekibine dahil edilmesinin çıkar çatışmasına yol açtığını savunuyor.
BHARARA'DAN TEPKİ
Son gelişmeler, Sarraf davasının eski savcısı Bharara'nın tepkisini çekti. Eski savcı Twitter hesabından, "Hukukun üstünlüğünün ve bağımsız biçimde uygulanmasının ABD'de ve Adalet Bakanlığı'nda hâlâ önem taşıdığını umuyorum" mesajını paylaştı. (Dış Haberler)
One just hopes that the rule of law, and its independent enforcement, still matters in the United States and at the Department of Justice. https://t.co/biPIqywWcJ
— Preet Bharara (@PreetBharara) April 20, 2017