Türkiye'de gözaltına alınan İtalyan gazeteciye destek eylemleri

Türkiye'de gözaltına alınan gazeteci Gabriele Del Grande'nin serbest bırakılması için ülkesi İtalya'da eylemler yapıldı. 20'ye yakın kentte düzenlenen eylemlere Del Grande'nin arkadaşları ve gazeteciler de katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay’da 9 Nisan’da gözaltına alınan İtalyan gazeteci ve belgeselci Gabriele Del Grande’nin serbest bırakılması için ülkesinde eylemler düzenleniyor.

Diplomatlar ve avukatıyla geçtiğimiz Cuma günü görüşmesine izin verilen Del Grande'nin çağrısı, İtalya'da karşılık buldu. Sosyal medyada “Io sto con Gabriele (Ben Gabriele ile birlikteyim)” ve “free Gabriele (Gabriele’ye özgürlük)” etiketiyle binlerce paylaşım yapılırken, 20'ye yakın kentte gazeteciler ve çeşitli kesimlerin temsilcilerinin katıldığı eylemler yapıldı.

Başkent Roma’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınındaki oturma eyleminde konuşan, insan haklarına ilişkin davalara bakmasıyla tanınan avukat Alessandra Ballerini, “Gabriele özgür olmak istiyor. Şimdiye kadar onun ne gözaltı gerekçesi ne de sınır dışı edilmemesinin nedenleri biliniyor” dedi.

Açlık grevinde olan Gabriele Del Grande’nin sıvı tüketmeye başladığını, ancak vitamin almayı reddettiğini aktaran Ballerini, “Henüz bir suçlama da yöneltilmeyerek, bir İtalyanın bu şekilde tutulup haklarının ihlal ediliyor olması bizi endişelendiriyor” şeklinde konuştu.

Eylemde, sadece Gabriele Del Grande’nin değil, Türkiye’de cezaevinde bulunan çok sayıda gazeteci ve aktivistin serbest bırakılması istendi.

del-grande-eylem-2

'CİDDİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLEBİLİR'

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getiren İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Del Grande’nin serbest bırakılması için diplomatik kanalların denenmekte olduğunu söyledi.

İtalyan basınında yer alan haberlerde, Gabriele Del Grande’nin sınırdışı edilmesi umudu taşınsa da, “ciddi suçlamalarla” karşı karşıya kalabileceği ve bundan dolayı sürecin uzayabileceği iddiasında bulunuluyor.

Öte yandan, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği, dün İtalyan kamuoyuna yönelik bir açıklama yaparak, gözaltındaki gazetecinin babası Massimo Del Grande’nin İtalyan basınında yer alan “Türk Büyükelçiliği’ne gitmek istiyor” iddiasına karşılık verdi.

Del Grande’nin hassas durumuna ilişkin İtalyan makamlarıyla birlikte yoğun ve samimi bir işbirliği içinde olunduğu belirtilen açıklamada, iki ülke arasındaki bu olayın bir an önce üstesinden gelinebilmesi çalışıldığı kaydedildi.

Büyükelçi Murat Salim Esenli’nin de, baba Massimo Del Grande’yi büyükelçiliğe davet ettiği belirtildi. Bunun üzerine açıklama yapan baba Del Grande, bu daveti kabul edebileceğini söyledi.

İtalya Adalet Bakanı: 'Türk demokrasisinin gerilemesinden güçlü endişe duyuyoruz'İtalya Adalet Bakanı: 'Türk demokrasisinin gerilemesinden güçlü endişe duyuyoruz'

Ne olmuştu?

Sığınmacı krizine ilişkin çalışmalarıyla bilinen Gabriele Del Grande, IŞİD’in doğuşu ve Suriye’deki iç savaşı anlatacağı yeni kitabının araştırması için Türkiye’ye gelmişti. 9 Nisan'da gözaltına alınan Del Grande, Hatay’da 3 gün tutulduktan sonra Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Del Grande'nin gözaltına alındıktan 9 gün sonra ailesini aramasına izin verildi. Eşi ve kardeşi ile telefon görüşmesi yapan Del Grande, avukatlarla, diplomatlarla ya da herhangi birisiyle görüştürülmediğini, herhangi bir resmi suçlama da yöneltilmediğini söyleyerek, aynı akşam açlık grevine başlayacağını duyurmuş ve herkesi bunu protesto etmek için harekete geçmeye çağırmıştı.

İtalya’nın yoğun girişimleri sonucu ilk kez geçtiğimiz Cuma günü avukatı Taner Kılıç ve İtalya’nın İzmir Konsolosu Luigi Iannuzzi’yle görüştürüldü.

18 Nisan'da açlık grevine başlayan Del Grande’nin ilk 3 günü sıvı tüketmediği fakat dünden itibaren su, meyve suyu ve çay içmeye başladığı aktarıldı.

Gözaltındaki İtalyan gazeteci, ilk kez diplomatlar ve avukatıyla görüştürüldüGözaltındaki İtalyan gazeteci, ilk kez diplomatlar ve avukatıyla görüştürüldü