Altın Şafak, Le Pen'e sevindi

Yunanistan'da ırkçı Altın Şafak partisi, Fransa'da Le Pen'in ikinci tura kalmasına sevindi. Muhalefet partileri ise sonuçlara temkinli bir iyimserlikle yaklaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunun sonuçları, Yunanistan'daki aşırı milliyetçi cephe temsilcilerini sevindirdi. Le Pen'in ikinci tura kalması aşırı sağ Altın Şafak Örgütü tarafından sevinçle karşılandı.

Fransa'daki sonuçların açıklanmasından sonra, Altın Şafak – Halk Örgütleri Genel Sekreteri Nikos Mihaloliakos kamuoyu ile paylaştığı bir mesajla Le Pen'in seçim başarısını kutladı ve sevincini kendi seçmenleriyle paylaştı. Partisinin, Fransa'nın 'milli ve vatansever güçlerinin' seçim başarısını selamladığını vurgulayan Mihaloliakos, Le Pen'in eşit olmayan şartlarda mücadele verdiğini öne sürdü.

Mihaloliakos'a göre, Yunanistan'da olduğu üzere Fransa'da da 'vatanseverler' milli devleti küreselleşmenin ve neomarksizmin hücümlarından korumak için çaba sarf ediyor. Fransa'daki seçimin sonuçları Fransa ve Avrupa'da 'yeni bir günün' doğduğuna işaret ediyor.

Mihaloliakos Le Pen'e hitaben yolladığı kutlama mesajını 'milliyetçilik, para baronlarının zulmüne inat burada' mesajıyla noktaladı.

ATİNA'DA TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Altın Şafak'ın aksine Yunanistan'ın diğer büyük partileri Fransa'daki seçim sonuçlarını temkinli bir iyimserlik ile selamlıyor.

İlk erken seçimde iktidara gelmesi beklenen Yeni Demokrasi Partisi kulvarları Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda 'istikrar' mesajının galip geldiği vurgusunda bulunuyor. Bu gelişme gerek AB'nin kendisi gerekse de Yunanistan açısından önem taşıyor.

Diğer muhalefet partileri de Yeni Demokrasi'nin sergilediği tavra benzer bir duruş sergileyip AB'nin geleceği açısından 'temkinli bir iyimserlik' mesajı geçiyor.

İktidar cephesindeyse an itibariyle bir 'sessizlik' hali hakim. Aşırı sağın dünkü seçimlerden birinci olarak çıkmamış olmasını olumlu bir gelişme olarak gören SYRIZIA cephesi, sol güçlerin başarılı penformansa rağmen ikinci tura kalmamış olmasını bir 'problem' olarak algılıyor.