Anayasa Trump'a dar geldi
Başkanlığının ilk 100 gününde yargı ve Kongre'nin denetim mekanizmalarına takılan Trump, kuvvetler ayrılığı ilkesini temel alan Amerikan anayasasına 'arkaik' dedi. ABD Başkanı, "Mevcut anayasa tiran olmak olmak isteyenleri öfkelendiriyor" tepkisiyle karşılaştı.
DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına vize yasağı ve sağlık hizmeti yasasında değişiklik gibi tartışma yaratan politikalarının demokratik denetim mekanizmalarına takılması karşısında 'Amerikan anayasası'nı eleştirdi. Trump, ABD'de başkanın iktidarı üzerindeki denetim mekanizmalarını 'arkaik' diye eleştirdi. Bu sözler tepki çekti.
Trump, başkanlığını 100'üncü günü vesilesiyle muhafazakâr Fox News kanalına verdiği mülakatta, kararnamelerle hayata geçirmeye çalıştığı politikalarının yarattığı tartışmadan Amerikan anayasasını sorumlu tuttu: "Senato'nun, Temsilciler Meclisi'nin kurallarına bakın... Senato'nun kuralları ve geçmek zorunda olduğunuz aşamalar bence ülke için çok kötü. Bunlar arkaik kurallar. Ve belki de bir noktada, bu kuralları kaldırmanız gerekir çünkü ulusun iyiliği için işlerin daha farklı yürütülmesi lazım."
'BU ANAYASA TİRAN OLMAK İSTEYENLERİ ÖFKELENDİRİYOR'
Bu sözler sosyal medyada tepki çekerken, en sert eleştirilerden biri gazeteci Joe Scarborough'dan geldi. NBC'nin ünlü spikeri Twitter'dan "Yanlış. Bunlar Madison ve Jefferson'ın denetim mekanizmaları. Bu, kuvvetler ayrılığı. Tiran olmak olmak isteyenleri öfkelendiriyor. Mükemmel oldukları şu an ortada" mesajını yazdı. Scarborough bir diğer mesajında da, "Partinizin iktidar üzerinde tekeli yok" tepkisini gösterdi.
TIME dergisinde yayımlanan bir makalede de Trump'ın sözleri eleştirildi; denetim mekanizmaları ve kuvvetler ayrılığı sayesinde Amerikan Başkanı'nın 'yalnız bir pilot değil, politika çarkındaki bir dişli olduğu' vurgulandı.
Wrong.
— Joe Scarborough (@JoeNBC) April 29, 2017
It's Madison and Jefferson's checks and balances.
It's separations of power.
It frustrates would-be tyrants.
It's perfect now. https://t.co/QQeI8E7kl6
Trump'ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına vize yasağı kararnamesi, insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye takılmıştı. ABD Başkanı, selefi Barack Obama'nın sağlık yasasında yapmak istediği değişikliklerden de geri adım atmak zorunda kalmıştı. (Dış Haberler)