Cuntacının erken tahliyesini, binler protesto etti

Arjantin'de Yüksek Mahkeme'nin kararı doğrultusunda cunta döneminden bir işkencecinin tahliyesi ardından diğer cuntacıların da başvurusu tepkiyle karşılandı. Buenos Aires'de binler, 'bir daha asla' sloganıyla kararı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Latin Amerika ülkesi Arjantin'de mahkumların erken tahliyesini öngören yasanın geçtiğimiz hafta askeri cunta yönetiminde insan hakları ihlallerinden cezaevinde bulunan bir suçluya uygulanması binlerce kişiyi sokağa döktü.

Arjantin'de halk arasında '2'ye 1' olarak bilinen ve mahkumların aldığı cezaları yarıya indirip erken tahliyesini sağlayabilen yasanın cunta döneminden işkence ile cezaevinde bulunan bir kişiye Yüksek Mahkeme'nin aldığı karar doğrultusunda uygulanması tepkiyle karşılandı. El Ciudadano'da yer alan habere göre 1976-1983 yılları arasındaki cunta yönetiminde beş kişiyi kaçırıp işkence etme suçundan 2011 yılında 13 yıl hapis cezası alan eski paramiliter Luis Muiña hakkında cezasını kısaltmaya yönelik karar alındı.

Ancak cuntacıların tahliyesinin günceme gelmesi, ülkede pek çok insan için hassas bir konu. Çocuklarını faili meçhul cinayetlerde kaybeden ailelerin organizasyonu Plaza del Mayo Anneleri ve pek çok insan hakları organizasyonu kararı protesto etti. 'Bir daha asla' sloganıyla başkent Buenos Aires'de protesto gösterisi düzenleyen kalabalık insan hakları ihlalinden suçlu bulunanlara uygulanan ceza indirimine tepki gösterdi. Protestolar sırasında insanlar, Plaza del Mayo Anneleri'nin sembolü olan yüzlerce beyaz eşarp taşıdı.

ALTI BİN KİŞİ KAYIP

Kararın ardından benzer suçları işlemiş pek çok kişi cezalarının kısaltılması için başvuruda bulundu. Arjantin parlamentosunda alınan kararın emsal teşkil etmemesi için yasa üzerinde değişikliğe gidildi.

1973 yılında Şili'nin sosyalist lideri Salvador Allende'yi deviren ABD destekli darbenin bir benzeri 1976'da Arjantin'de düzenlendi. Darbenin ardından Arjantinlilerin 'Kirli Savaş' olarak adlandırdığı 1976-1983 yılları arasındaki dönemde 30 bin kişinin kaçırılıp işkence sonucu öldürüldüğü öne sürülüyor. Resmi rakamlar bu dönemde kaybolan kişilerin yaklaşık 6 bin olduğunu söylemekte (DIŞ HABERLER)