ABD basını ilk görüşmeye nasıl bakıyor?

Amerikan basınına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın ilk görüşmelerinde ortak zemin bulmaları muhtemel görünmüyor. İşte ilgili yorumlar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı ilk yüz yüze görüşme Amerikan basınında geniş yer buldu. Amerikan yayın kuruluşlarının haberleri özetle şöyle:

'İLİŞKİLERİ KARMAŞIK'

CNN: "Türkiye ve ABD kilit NATO müttefiki fakat ilişkileri, ABD'nin Suriye stratejisi ve Washington'ın, Erdoğan'ın geçen yılki başarısız darbe girişiminin arkasında olduğunu savunduğu Türk din adamını iade etmemesi nedeniyle karmaşık hale gelmiş durumda" diyen CNN, masadaki üç konuyu şöyle sıraladı: "ABD'nin Kürt savaşçıları silahlandırması, Türkiye'nin Rusya'yla Suriye konusundaki ilişkileri, Erdoğan'ın rakibi Fethullah Gülen'in iadesi."

'OTORİTER'

New York Times: 'Trump Türkiye'nin otoriter lideriyle biraraya gelecek' başlığını kullanan gazete, ABD başkanının görüş ayrılıklarına rağmen Erdoğan'a destek beyan ettiğine dikkat çekti.

'ORTAK ZEMİN MUHTEMEL DEĞİL'

Los Angeles Times: Trump'ın Erdoğan'ı 'gergin geçen Obama yıllarının' ardından dostane ilişkiler kurma' umuduyla ağırlayacağını yazan gazete, "Fakat iki liderin Türkiye açısından en önemli olan iki konudan ortak zemin bulması muhtemel değil" yorumunu yaptı. Los Angeles Times, bu iki konuyu YPG'yi silahlandırma kararı ve Gülen'in iadesi olarak sıraladı.

'UZLAŞMA NOKTASI YOK'

ABC: "ABD ve Türkiye'nin kritik meselelerde ters düştüğü göz önünde bulundurulduğunda, Trump ve Erdoğan'ın hangi noktada uzlaşabileceği belirsiz" denilen haberde, anlaşmazlık noktaları şöyle sıralandı: YPG, stratejik ortaklıkta son dönemde ortaya çıkan çatlaklar, insan hakları ve Gülen'in iadesi.

'TRUMP, TALEPLERİ KABUL ETMEYECEK'

Boston Globe: Gazete yayımlanan David L Philips imzalı bir makalede, "Trump ve Erdoğan, medyayı küçümseme, milliyetçi bakış açısı ve siyasi popülizm konularında ortak zeminde buluşabilir. Ama mesele işin özüne geldiğinde Trump Erdoğan'ın taleplerini kabul etmeyecek" denildi. (Dış Haberler)

Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden karelerDonald Trump, Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden kareler