Trump'dan destek, Erdoğan'dan YPG mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la Beyaz Saray görüşmesi sona erdi. Trump "Türkiye'nin liderliğinden memnunuz" mesajını verirken, Erdoğan "PYD-YPG'nin muhatap alınması mutabakata uygun değil" çıkışı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi. İki liderin Oval Ofis'teki görüşmenin ardından yaptığı ortak basın toplantısında Trump'ın işbirliği vurgusu dikkat çekerken, Erdoğan'dan YPG çıkışı geldi.

ERDOĞAN TSİ 21.50'DE BEYAZ SARAY'DAN AYRILDI

İki lider, ortak basın toplantısından sonra heyetlerle çalışma yemeği yedi. Erdoğan Beyaz Saray'dan TSİ 21.50 civarında ayrılırken, tüm zirve yaklaşık 2 saat sürdü.

TRUMP: SİLAH SİPARİŞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Ortak basın toplantısında söze "Türkiye ve ABD on yıllardır müttefiklik ilişkisi içerisinde" diye başlayan Trump, "Erdoğan’ı konuk etmekten şeref duyuyorum. Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore’deki bizim unutmadıklarımızdandır. Şu anda terörle mücadelede ortak bir düşmanımız var ve beraber çalışmak istiyoruz" dedi.

Trump, Türkiye'nin son dönemde hedef olduğu terör saldırılarına dikkat çekerek, "Türk halkına desteğimizi sunuyoruz... Türkiye'ye IŞİD, PKK gibi terör örgütleriyle mücadelelerinde destek veriyoruz" dedi. Trump, Suriye konusunda "Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. Türkiye’nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ SİLAHLARI VERECEĞİZ'

Trump, "Türkiye'nin istediği silah siparişleri için çalışacağız" dedi.

ERDOĞAN: GÜÇLÜ İLİŞKİLER ÖNEMLİ

Erdoğan ise "Köklü geçmişe dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız, küresel barış için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır" diye konuştu.

'İŞBİRLİĞİ ARTACAK'

İki ülkenin diyaloğu artıracağını söyleyen Erdoğan, "Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum" dedi. Erdoğan, ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğinin artacağını belirtti.

'PYD-YPG MUTABAKATA UYGUN DEĞİL'

Erdoğan, açıklamasının ikinci bölümünde terörle mücadele vurgusu yaparak, "DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız. Bölgemizin geleceğinde teröre yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütlerinin muhatap alınması mutabakata uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz" dedi.

GÜLEN MESAJI

Erdoğan Fethullah Gülen'in iadesi hakkında da, "Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade ettik" diye konuştu.

SIRADA ÇALIŞMA YEMEĞİ VAR

İki liderin bu görüşme ve basın toplantısının ardından heyetlerle birlikte bir çalışma yemeği yemesi planlanıyor. ABD ile Türkiye arasındaki 'müzakerelerin' bu yemekte de sürmesi bekleniyor. (Dış Haberler)

Erdoğan Beyaz Saray'daErdoğan Beyaz Saray'da

Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden karelerDonald Trump, Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden kareler