Almanya: Türkiye ve Suudi Arabistan'ın hedefi Balkanlar
Almanya hükümeti, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin Kosova'da İslamcılığı yayma faaliyetlerini arttırdığını söyledi. Berlin'e göre AK Parti iktidarları döneminde Türkiye de kendisini Balkanlar'da söz sahibi olarak görmeye başladı.
DUVAR - Almanya hükümeti, Sol Parti'nin soru önergesine yanıtında Arap ülkelerinin Kosova'da Vahabiliği yaymaya çalıştığını açıkladı. Hükümetin yanıtında Türkiye'nin de Balkanlar'da faal olduğuna da yer verildi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya hükümeti, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin Kosova'da İslamcılığı yayma faaliyetlerini arttırdığını gözlemledi. Federal hükümetin Sol Parti Meclis Grubu'nun soru önergesine verdiği yanıtta ‘Suudi Arabistanlı misyonerlik organizasyonlarının Vahabiliği aktif bir şekilde yaymak için Kosova'ya vaizler gönderdiği' belirtildi.
'SÜREKLİ FAALİYET HALİNDELER'
‘Welt' gazetesinin konuyla ilgili haberinde hükümetin, ‘Arapların şahıslar, sivil toplum kuruluşları ve resmi ya da yarı resmi kurumlar kanalıyla Kosova İslam Cemaati üzerinde etki kurmak için sürekli faaliyet gösterdikleri' şeklindeki değerlendirmesine de yer verildi.
Soru önergesini veren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen aynı gazeteye yaptığı açıklamada, ‘Kosova'nın, uluslararası barışı destekleme gücü KFOR'un gözü önünde bölgenin İslamcı terör merkezi haline getirildiğini' söyledi. Dağdelen, "Nefret ve şiddet vaizlerinin Almanya'nın askeri mevcudiyeti sayesinde rahatlıkla ideolojik zemin hazırlayabilmeleri skandaldır" dedi.
Sol Parti Milletvekili, ‘KFOR bölgesinde IŞİD ve diğer radikal İslamcı örgütlere kazandırılan militanların sayısı hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini' sözlerine ekledi.
'TÜRKİYE OSMANLI'YA AİT TOPRAKLARDA YOĞUNLAŞTI'
Almanya hükümetinin önergeye verdiği cevapta Türkiye'nin de Balkanlar'daki nüfuzunu arttırdığının gözlemlendiği belirtildi. Hükümetin yazılı cevabında şunlara yer verildi:
"AKP hükümetinin göreve geldiği 2002 yılından itibaren ve özellikle de Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığı sırasında Türk dış politikası yeni bir yön belirledi. Siyasi ağırlık eskiden Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan topraklara yoğunlaştı. Dolayısıyla Türkiye kendinde Batı Balkanların siyasi şekillendirilmesinde söz sahibi olma hakkını gördü."
Almanya hükümeti AK Parti ile Gülen hareketi arasındaki mücadelenin Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'ya da yansıdığı görüşünde. ‘Türkiye'nin, Gülen hareketinin bölgedeki faaliyetlerini artan bir şekilde Balkan hükümetleriyle görüştüğü ve bölge ülkelerinden Gülen hareketine bağlı olduğunu iddia ettiği eğitim kurumlarının kapatılmasını istediği' de Sol Parti'nin soru önergesine verilen yanıtta yer aldı.