Merkel'e karşı İncirlik kararı
Türkiye'yle yaşanan İncirlik krizi Alman hükümeti içinde de tartışma yarattı. Koalisyon ortağı olan Sosyal Demokratların, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için karar alması bekleniyor.
DUVAR - Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmesine Türkiye'nin izin vermemesi Almanya'da koalisyon ortakları arasında gerilim yarattı. Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için ısrar eden koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) konuyu bugün meclis grubunda düzenlenecek oturumda ele alacak.
Alman haber ajansı dpa'nın haberine göre, SPD oturumda Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesini öngören bir karar alacak. Haberde, 'SPD'nin meclis grubu içinde alınacak böyle bir kararın, Türkiye'ye verilmiş açık bir mesaj olacağı konusunda görüş birliği sağlandığı' ifade edildi.
MERKEL'İN PARTİSİNDEN UYARI
Koalisyonun büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesiyle ilgili kararın aceleye getirilmemesi uyarısında bulundu. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, partisinin başkanlık divanı toplantısından sonra yaptığı açıklamada "Bizim için terör milisi IŞİD ile mücadelede verilen görevin yerine getirilmesi önemlidir. Çabukluk değil, kesinlik söz konusu olmalıdır” dedi.
Konunun parti yönetimi toplantısında ele alındığını belirten Tauber, "Ön koşulun ne olduğunu bilmeden aceleci davranmamak gerekir. SPD'nin biraz da seçim taktiği uyguladığı anlaşılıyor ki, biz bunda yokuz ” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Türkiye, 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsüne katıldıkları gerekçesiyle aranan subaylara Almanya'da iltica hakkı tanınmasına tepki olarak, Alman vekillerin İncirlik'teki 260 askeri ziyaretine izin vermiyor. Almanya hükümetinin askerlerin İncirlik'ten çekilip çekilmeyeceğine iki hafta içinde karar vermesi bekleniyor.
SPD'nin dış politika sözcüsü Niels Annen deSüddeutsche Zeitunggazetesine verdiği demeçte "Türk hükümetinin bu oyunu daha fazla sürdürmesine izin veremeyiz. Bakanlar Kurulu ya önümüzdeki hafta İncirlik'ten çekilme kararı alır ya da kararı Federal Meclis verir” demişti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)