AB'ye 'Referandumu unutalım' mesajı

AB Bakanı Ömer Çelik, birlikle ilişkilerin yeni sürecinde 'referandumu unutalım' mesajının ön plana çıktığını söyledi. Çelik, ilerleme sürecini bir yıllık bir takvime bağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB ile yeni bir viraja girildiğini vurgulayarak, “referandum öncesi yapılan tartışmaları geride bırakalım bundan sonra ne üretebiliriz ona bakalım anlayışı var artık” dedi. Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’nin başına geçmesiyle başlatılan 'yeni atılım dönemi'nin AB’yi de ilgilendirdiğini belirtti.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre Ömer Çelik, TBMM’de bazı gazetecilerle özel sohbetinde Brüksel’deki AB yetkilileriyle temas sonrasında üzerinde çalışılmasına karar verilen yol haritasına ilişkin soruları yanıtladı. AB ile getirilen öneriler ve yaşanması gereken ilerleme sürecini bir takvime bağlamaya çalıştıklarını, bunun şimdilik bir yıllık süreyi kapsadığını söyleyen Çelik, “Biz üzerinde çalışacağız ve onlara tekliflerimizi ileteceğiz” dedi. 13 Haziran’da yapılacak toplantının siyasi direktörlerin gerçekleştirdikleri rutin bir toplantı olduğunu belirten Çelik, belirlenen yol haritasında üst düzey diyalog toplantıları olduğunu, bu toplantılarda, “şu tarihte şunu, bu tarihte bunu yapalım” diye karar verileceğini ifade etti. Çelik yol haritası için, “siyasi diyaloğun arttırılması ve yoğunlaşma” değerlendirmesini yaptı.

'AB'DEN NİYE VAZGEÇELİM'

Çelik, “AB ile farklı bir viraja mı girildi” sorusuna ise “Evet öyle. Şöyle bir anlayış var artık; referandum öncesi yapılan tartışmalar geride bırakalım bundan sonra ne üretebiliriz ona bakalım” diye konuştu. Türkiye’nin AB’den vazgeçmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, “Niye vazgeçelim, biz sürekli AB’ye dönük çalışmalarımızı yürüttük” diye konuştu.

Çelik, Türkiye’nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini anımsatarak, AB’nin Türkiye’nin tavrının sebeplerini çok iyi bildiğini kaydetti. AB Bakanı, “Biz 18 Mart’ta varılan mutabakatta üzerimize düşeni yaptık onlar yapamadılar. Mali yardım, vize serbestisi konusu, gönüllü kabul konularında ilerleme sağlanamadı. Bizzat komisyon müdahale ediyor ülkelere, gönüllü kabulü neden yapmadıklarına ilişkin. Bizim dışımızda sorun alanları oluştu. 3 milyar euroluk yardımın hızlandırılması konusu var. 2,2 milyar euro diyorlar. Sözleşmeye bağlanan taahhüt 700-800 milyon euro civarında. En kötü halden buraya geldik. Türkiye jeopolitiği önemli bir ülke. Kopmaz bu ilişkiler” dedi.

AB STRATEJİK HEDEF

Ömer Çelik, muhatap AB yöneticileriyle yapılan konuşmanın odak konusunu, “Konuşulan konu şu: Onlar, ‘Türkiye vazgeçilmez bir ortak, bizim dinlememiz, ilerlememiz lazım’, biz de, ‘AB bize stratejik bir hedef, ama bunun objektif ve hakkaniyetli şekilde yürümesi lazım’ diyoruz” sözleriyle açıkladı. Çelik, “AB hiçbir zaman objektif ve hakkaniyetli olmadı ki, inanalım mı?” sorusuna ise, “Uluslararası ilişkiler farklı dinamikler gerektirir. Yaptığımız iş siyaset, romantizm değil. Mesele milli çıkarlarımız açısından nereden ilerleyebiliriz ona bakacağız” şeklinde bir yanıt verdi.

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti’nin başına geçmesiyle birlikte başlatılan, “yeni atılım” döneminin AB ile ilişkilere nasıl yansıyacağı konusunda ise, “Kongrede, ‘demokrasi değişim ve reform’ başlığı vardı. 6 aylık, 1 yıllık eylem planları çıkacak ortaya. Biz 24 saat çalışıyoruz. Biz de bu raporlar için çalışıyoruz. Arkadaşlar her hafta hazırlıkla ilgili brifing verecek. Reform, değişim iradesi olacaksa, hayatın ucu açık, sürekli reform gerekiyor. Bu tabi ki AB müktesebatını da ilgilendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.