Saddam Hüseyin son günlerini nasıl geçirdi?

Amerikan işgaliyle devrilen eski Irak cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in son günlerini nasıl geçirdiği ortaya çıktı. Amerikalı gardiyanlardan birinin yazdığı kitaba göre, Saddam Hüseyin son günlerinde sık sık muffin yerken, bahçe işleriyle de uğraşmış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın eski cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Bağdat'ta son günlerini geçirdiği hapishanenin Amerikalı gardiyanlarından Will Bardenwerper, 'Sarayındaki Mahkûm: Saddam Hüseyin, Amerikalı Gardiyanları ve Tarihin anlatmadıkları' isimli bir kitap kaleme aldı. Kitapta, Saddam Hüseyin'in son günlerini nasıl geçirdiği anlatılıyor.

Irak'ı 30 yıl boyu demir yumrukla yöneten Saddam Hüseyin, Amerikan işgalinin ardından 2006'da asılmıştı. Saddam Hüseyin duruşmaya kadar 12 Amerikan askerinin nezaretinde, Bağdat Hapishanesi'nde tutuldu. Bu askerlerden biri olan Bardenwerper'in kitabında, eski Irak cumhurbaşkanının son günlerinde muffin yiyip bahçe işleriyle ilgilendiği ve Amerikalı pop şarkıcısı Mary J Blige'in şarkılarını dinlediği iddia ediliyor. Buna göre, Saddam Hüseyin sürekli radyo dinliyordu ve frekans değiştirirken ne zaman Amerikalı şarkıcı Mary J Blige'in şarkılarına denk gelse radyonun sesini yükseltiyordu.

'BİSİKLETİNE 'TAY' DİYORDU'

Bardenwerper ayrıca, Saddam Hüseyin'in kendilerini şaşırtacak şekilde nazik olduğu ve gündelik şeylerden zevk aldığı gibi ayrıntılara yer verdi. Eski gardiyan, Saddam Hüseyin'in gülüşünü Susam Sokağı'ndaki 'Kont' karakterine de benzetti. Kitaba göre Saddam Hüseyin 'tayım' dediği bir bisikletle egzersiz yapıyor, Irak bayrağı asılı olan masasında yazı yazıyor ve Küba purosu içmeyi seviyordu.

'SANKİ AİLEDEN BİRİNİ KAYBETMİŞ GİBİYDİM'

Kitapta, Saddam Hüseyin ile askerlerin yakın ilişki kurduğu ayrıntısına da yer verildi. Bardenwerper, askerlerin devrik cumhurbaşkanını zamanla 'büyük baba' figürü olarak gördüklerini ve idamı sırasında derin üzüntü duyduklarını ifade etti. Gardiyanlardan biri olan Adam Rogerson üzüntüsünü kitapta şu sözlerle anlattı: "Onu yüzüstü bırakmış gibi hissettim. Sanki aileden birini kaybetmiş gibiydim. Yakın olduğu bir insanı öldürmüş bir katil gibi hissettim." 

Kitaba göre, Saddam Hüseyin'in idamından sonra infaz odasından çıkarılıp kalabalığın cesede tükürüp vurması da askerleri derinden üzmüş. Öyle ki, askerlerden biri kalabalığa engel olmak için hamle yaparken arkadaşları tarafından engellenmiş.

NE OLMUŞTU?

Dönemin ABD başkanı George W. Bush,  11 Eylül 2001 saldırılarına misilleme olarak 2001'de Afganistan'ı, 2003'de de Irak'ı işgal etmişti. Irak işgaline gerekçe gösterilen kitle imha silahlarının sonradan temelsiz bir iddia olduğu anlaşılsa da, devrilen Saddam Hüseyin yargı sürecinde Bağdat Hapishanesi'nde tutulmuş, 2006'da da asılmıştı. (Dış Haberler)