Filipinler Katar'a işçi göndermeyecek

Yedi Arap ülkesinin Katar'la diplomatik bağını kestiğini duyurmasının ardından, Filipinler de Katar'daki 'gıda kıtlığı' tehlikesi nedeniyle vatandaşlarının Katar'da çalışmasını geçici olarak yasakladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Bazı Arap ülkelerinin terör örgütlerine ve İran'a destek verdiği suçlamasıyla Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından Filipinler de, vatandaşlarının Katar’a işçi olarak gitmesini geçici olarak yasakladı. Katar’daki Filipinli işçilerin sayısı 140 bini buluyor.

'GIDA KITLIĞINDAN ENDİŞELENİYORUZ'

Filipinler hükümeti, Katar krizinin büyümesinden endişelendiğini ve özellikle gıda kıtlığının büyüyebileceğini bildirdi. Filipinler Çalışma Bakanı Silvestre Bello,dün yaptığı açıklamada durum tam olarak değerlendirilinceye dek yasağın devam edeceğini belirterek “Ortada çok fazla korkutucu söylenti dolaşıyor. Orada işlerin pek yolunda gitmediği söyleniyor” dedi.

Katar’daki Filipinli işçilerin sayısı 140 bini buluyor. Ülkenin tüm Ortadoğu’da çalışan vatandaşlarının sayısı ise 2 milyondan fazla. Filipinli işçilerin 500 bine yakını ise Katar’la diplomatik krizi yaşayan ülkelerden Suudi Arabistan’da. Yurt dışında çalışan işçilerin ülkelerine gönderdiği para, 26 milyar doları yani Filipinler Gayrisafi Milli Hasılası’nın yüzde 10’unu buluyor.

KATAR EKONOMİSİ TEHLİKEDE Mİ?

Katar hükümeti ise, ablukanın altında bile  hayatın normal seyrinde devam etmesi için gerekli önlemleri alacaklarını, endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti. Fakat Katar ekonomisi ağırlı olarak yabancı işçilere bel bağlıyor .Katar'ın 2.5 milyon nüfüsunun yaklaşık yüzde 90'ı  Hindistan,Nepal  ve Bangladeş'in başını çektiği yabancı ülke vatandaşlarından oluşuyor. (DIŞ HABERLER)