ABD birlikleri üç sivili öldürdü

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde yol kenarına yerleştirilen bir bomba Amerikan askeri konvoyunu hedef aldı. Konvoydaki askerlerin rastgele ateş açması sonucu bir baba ve iki oğlu hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde Amerikan birliklerinin açtığı ateş sonucu üç Afgan sivil hayatını kaybetti. Pakistan sınırındaki Nangarhar vilayetinin güneyinde yer alan Ghani Khel ilçesinde gerçekleşen olayda, araçlarına yol kenarına yerleştirilen bir bombanın vurması sonrasında ateş açan Amerikan askerleri, bir baba ve iki oğlunun hayatını kaybetmesine neden oldu.

Valilik sözcüsü Attaullah Khogyani saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Bombanın patlamasından sonra Amerikan kuvvetleri ateş etmeye başladı ve yakınlarda bulunan bir adam ve iki çocuğunu öldürdüler" diye konuştu.

'ASKERLER KENDİNİ KORUMAK İÇİN ATEŞ AÇTI'

Kabil'deki ABD komutanlığı ise Amerikan askeri konvoyunun bombalı saldırı sonucu kendini koruma amacı ile ateş açtığını savundu. Komutanlık, "Konvoy, kendini korumak için ateş açarak karşılık verdi ve ABD'liler arasında can kaybı yok" açıklamasıyla yetindi. Amerikan ordusunun sivil ölümlerine ilişkin soruşturma da başlattığı belirtildi. Açıklamada, "Sivil ölümlerini son derece ciddiye alıyoruz ve suçlamalar dikkatlice incelenecek" denildi.

Birleşmiş Milletler'e göre, çatışmalar sırasında Afganistanın'ın geniş alanlarına yayılmış olan sivil kayıplar rekor seviyelere ulaştı. Öte yandan, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai ülkedeki güvenlik sorunu ve ABD askerlerinin neden olduğu sivil ölümleri karşısında sessiz kaldığı için eleştiriliyor. Cumartesi günü Nangarhar bölgesinde, IŞİD'e karşı savaşta Afgan askerlerine yardım eden Amerikan özel kuvvetlerinden üç kişi hayatını kaybetmiş, biri de yaralanmıştı. Ayrıca geçtiğimiz hafta sonu Afganistan'ın güneyinde gerçekleşen Amerikan hava saldırısı sonucu üç Afgan polisi hayatını kaybetmişti. Afgan ve Amerikan birlikleri aylardır Nangarhar vilayetinde IŞİD'e karşı savaşıyor.

IŞİD'in Afganistan'ın Pakistan sınırdaki bölgede iyi korunan kaleleri olduğu biliniyor. ABD ordusu yetkilileri, Afganistan'da 600-800 arasında IŞİD militanı olduğunu ve yoğunlukla Nargahar ve Kunarda bulunduklarını tahmin ediyor. ABD birlikleri ve savaş uçaklarının ülkeye müdahalesi, Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle artmış durumda. Geçen nisanda ABD yönetiminin Afganistan'a 3 ila 5 bin ek asker göndermeyi tartıştığı Reuters tarafından belgelenmişti. (Dış Haberler)