'Ruslar 39 eyaleti hackledi'
Rusya'nın siber saldırı yoluyla 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddialarına bir yenisi daha eklendi. Eski bir istihbarat görevlisi, Rus hackerlar tarafından düzenlenen siber saldırıların düşünülenden çok daha geniş çaplı olduğunu, 39 eyaletin hedef alındığını iddia etti.
DUVAR - Rusya'nın siber saldırı yoluyla ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Blomberg sitesine konuşan eski bir istihbarat görevlisi, seçmen veri tabanı ve yazılım sistemine yönelik saldırıların düşünülenden çok daha geniş çaplı olduğunu, saldırının '50 eyaletten 39'unu hedef aldığını' iddia etti.
İllinois eyaletinde konuyla ilgili soruşturma yürüten yetkililer, hackerların seçmen verilerini değiştirmeye ve silmeye teşebbüs ettiğini öne sürdü. Bilgisayar korsanlarının seçim gününde, seçim görevlileri tarafından kullanılmak üzere tasarlanan yazılıma ve en az bir kampanya finans veri tabanına eriştikleri öne sürüldü. 2016 yazı ve sonbaharında gerçekleşen saldırıların detayları ABD'nin yürüttüğü özel soruşturma kapsamında üç kişi tarafından temin edildi. Bu üç kişiden biri olan eski istihbarat yetkilisi, Bloomberg'e yaptığı açıklamada siber saldırıların toplam 39 eyaleti hedef aldığını söyledi.
'SALDIRI DÜŞÜNÜLENDEN DAHA GENİŞ ÇAPLI'
Geçtiğimiz günlerde İntercept sitesi, Rus hackerların seçimlere müdahalesine ilişkin soruşturma yürüten Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) ait 'gizli bir belge' yayınlamıştı. Belgede, Rus hackerların Amerikan seçimleri için yazılım tedarik eden en az bir şirkete siber saldırı düzenlediği, bilgisayar sistemlerine sızmak için 100’den fazla seçim görevlisine oylamaya günler kala sahte e-postalar gönderildiği bilgileri yer alıyordu.
BEYAZ SARAY RUSYA'YI UYARDI
Saldırıların ciddiyetinden kaygılanan Obama hükümeti yetkilileri şikayetlerini 'kırmızı hat' aracılığıyla Rus hükümetine iletmişlerdi. Yöneticiler, bilgisayar korsanlarının seçmen kütük kayıtlarını silmelerinden ya da seçimlerin gizliğini sarsmak yoluyla oylamaya müdahale edeceklerinden kaygı duymuşlardı. NBC televizyonunda çıkan haberde, Beyaz Saray Rusyayı " Silahlı çatışma yasası da dahil olmak üzere uluslararası hukuk siber alanlar için de geçerli. Rusya'nın bu standartlara uyacağını varsayıyoruz" mesajı ile uyarmıştı. Fakat uyarıdan sonra da bilgisayar korsanlarının faaliyetlerine devam ettiği iddia ediliyor.
GELECEK SEÇİM TEHLİKEDE
Bloomberg'e konuşan eski istihbarat yetkilisi, Rusların ülke çapında oyları nasıl değiştirebileceğini saldırının ardından kısa süre içinde öğrenemeyeceklerini fakat gelecek seçimlere kadar çalışmalarını ilerletebilecekleri söyledi.
Eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) başkanı James Coomey de Rus bilgisayar korsanlarının seçimler sırasında yürüttükleri saldırı için" Bu onların uzun süreli pratiklerinin sonucu. 2016'da önemli bir adım atıldı. Geri dönecekler "yorumunda bulunmuştu.
Konuyla ilgili soruşturma hackerların 90 bin seçmenin kaydına ulaştığı iddia edilen İllinois'de başladı. İllinois seçim komitesi baş danışmanı Ken Menzel Rus hackerların ulaştıkları kayıtların seçmenlerin isim, doğum tarihi, cinsiyet,ve sosyal güvenlik numarası bilgilerini içerdiğini söyledi. Müfettişler bu kanıttan yola çıkarak diğer 38 başarısız siber saldırı girişimini ortaya çıkardıklarını öne sürdü.
Eski başkan Obama yönetiminde görev alan bir yetkili ise saldırının geniş alana yayıldığı iddialarını doğruladı. Obama yönetiminin Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz "Geçtiğimiz yıl ülke çapında seçim görevlileri tarafından yönetilen web sitelerine müdahale edildiğini tespit ettiğimizde, yönetim seçim altyapısını korumak için amansızca çalıştı" diye konuştu. (Dış Haberler)
FBI, Trump-Rusya bağlantısını soruşturuyor