'Kıbrıs'ta Türkiye'ye bağlanmak da masada'
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs barış müzakerelerinin çökmesini Gazete Duvar'a değerlendirdi. Ertuğruloğlu, kendisinin geçmişte Türkiye'ye bağlanmayı önerdiğini de hatırlatarak "Hiç kimse bu konunun derin dondurucuya gönderilmesini beklememeli" dedi.
DUVAR - İsviçre’deki Kıbrıs Zirvesi’nin başarısız bir biçimde sonuçlanmasının ardından, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı adanın geleceğini ilgilendiren B Planı’nı gündeme taşıyor. Ankara ve Kıbrıs Türk yönetiminin, önümüzdeki günlerde birkaç alternatif senaryoya odaklanması bekleniyor. KKTC, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun planlanan ziyaretiyle birlikte alternatif planları gündemine alacak.
Kıbrıs basın çevrelerine yansıyan son bilgilere göre, Çavuşoğlu KKTC'den kararlılık ve 'tek seslilik' talep edecek. Ancak Türk tarafı yeni sürece 50 yıllık Birleşmiş Milletler parametrelerinin ötesindeki farklı planların tartışılacağı bir düzlem olarak yaklaşsa da, Rum tarafı 'parametreler hâlâ devrede ve müzakereler devam edebilir' pozisyonunu koruyor.
'DERİN DONDURUCUYA ATILMAYACAK'
Peki Türk tarafının gündeme taşımaya hazırlandığı alternatif planlar hangi unsurları içeriyor? KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bu meseleyi Gazete Duvar'a değerlendirdi. Ertuğruloğlu, KKTC'nin Türkiye'ye bağlanmasının da olası senaryolar dahilinde bulunduğunu öne sürdü.
"Bir federasyon çözümü konfederasyonu da içerir. Bugüne kadar iki kesimli, iki toplumlu federasyon parametreleri temelinde müzakere ettik. Bu parametrelerin artık çöktüğü İsviçre'de net bir biçimde ortaya çıktı" vurgusu yapan deneyimli diplomat, "Hiç kimse bu konunun derin dondurucuya gönderilmesini beklememeli" diyerek önümüzdeki günlerde bazı adımların atılacağının sinyalini verdi.
'BAĞLANMA OLASILIĞI KONUŞULABİLİR'
'BM Genel Sekreteri’nin işinin artık bittiğini ve iki toplumlu müzakerelerin sonuçsuz bir biçimde tamamlandığını, bundan sonra yeni temel ve yeni parametrelere dayalı yeni müzakerelerin gerçekleştirileceği' vurgusunda bulunan Ertuğruloğlu, Rum tarafına şu önemli mesajı gönderdi: "Şahsi olarak, aylar önce 4-5 öneri sundum. Şu an tartışılmasa da [Türkiye'ye] bağlanma olasılığı, bazı Kıbrıslı Türklerin buna olumlu yaklaşmamasına ve Ankara'yla KKTC hükümetinin resmi çizgisi olmamasına rağmen, bu öneri listesinde yer alıyordu. Alternatif önerilerle ilgili tartışmaya paralel olarak, Rum tarafıyla iyi komşuluk ilişkilerini, hatta konfederasyonu görüşebiliriz."
Ertuğroloğlu, Rum kesiminin doğalgaz konusunda attığı adımlar karşısında sessiz kalmayacakları konusunda da uyarıda bulundu. KKTC Dışişleri Bakanı, "Diplomatik veya ekonomik önlemler alınabileceği gibi, aynı bölgede kazı çalışması da yapılabilir" dedi.