Lavrov: Referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yapılması planlanan bağımsızlık referandumu hakkında konuştu. Lavrov, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılacak bağımsızlık referandumu yapılmasını bir hak olarak gördüklerini söyledi Suriye'deki Lavrov, "Irak'ın komşularının düşünceleri göz önünde bulundurulmalı. Anladığım kadarıyla Kürt otonom bölgesi başkanlığı komşu ülkelerle irtibat içinde" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rudaw televizyonuna konuştu. Suriye'de müzakerelerinde anlaşma sağlanabilmesi için "terör tehlikesi"nin ortadan kalkması gerektiğini belirten Lavrov, şunlar söyledi:

"BM Güvenlik Konseyi'nin belgelerinde Suriye'nin demokratik ve laik bir ülke olması gerektiği yazıyor. Bu çok önemli çünkü demokratik esasa göre kurulmayan muhalif güçlerin büyük bir bölümü, herkesin korunması ve güvencesi için Suriye'nin gelecek devletinin laik olmasını sert bir şekilde reddediyor."

'ANLAŞMANIN DETAYLARI GÖRÜŞÜLÜYOR'

Türkiye ve İran'la güvenli bölgeler konusunda anlaştıklarını hatırlatan Lavrov, "ABD ve Ürdün'ü de anlaşmaya dahil ettik. 7 Temmuz'da Suriye'nin güneyinde ilk güvenli bölgenin oluşturulması üzerinde anlaştık. Son günlerde söz konusu anlaşmaların detayları görüşülüyor. Güvenlik bölgenin işlerinin nasıl organize edileceği, ateşkes sürecini takip edecek kurum, insani yardımların ulaşmasının güvence altına alınması ve insanların o bölgelere girip çıkabilmesi..." diye konuştu.

Rusya'nın Suriye için önerdiği anayasa taslağıyla ilgili son gelişmeler sorulan Lavrov, taslağın dayatma olmadığını savundu. Lavrov, "Daha çok, ‘Eğer isterseniz buyrun biz bunu sunuyoruz’ anlamındaydı" ifadelerini kullandı.

'KÜRTLER HAKLARININ KORUNACAĞINA İNANMALILAR'

Anayasa taslağında Suriye'deki bütün gruplara yer verileceğine inandıklarını aktara Lavrov, "Dini, dini olmayan grupların tamamı ve siyasi gruplar yeni yasalarda güvence hissedecek. Söz konusu gruplar, Suriye hükümeti için yapılan yasalarda, onlar için bir güvence olduğunu anlayınca, o zaman herkes için yönetimi paylaşımının daha kolay olacağını düşünüyorum" dedi.

"Suriye krizinin çözümünün sürecinde Rusya, Suriye Kürtlerinin hak ve görevlerine nasıl bakıyor" sorusuna Lavrov, "Suriyeli Kürtlere, anlaşmalara katılması gereken, tanınan diğer grupların her biri gibi, onların bir parçası olarak bakıyoruz. Haklarının, Suriye hükümeti çerçevesinde korunacağına inanmalıdırlar" şeklinde yanıt verdi.

'BAĞIMSIZLIK KONUSUNDA KOMŞU DEVLETLERİN DÜŞÜNCELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılacak bağımsızlık referandumunu da değerlendiren Lavrov, şöyle devam etti:

"Biz referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz. Anladığımız kadarıyla Kürt otonom bölgesi sakinlerinin büyük bir bölümü referandumun yapılmasını destekliyor.

Bu meselede son karar verildikten sonra, siyasi, jeopolitik, demografik ve ekonomik sonuçlarına ilişkin her şey düşünülecek. Kürt sorunu şimdi yeni Irak sınırlarından çıktığına göre, bazı komşu ülkelerinizin bütün mesele ve sorunlarını etkileyecektir. Bu açıdan söz konusu sorun, yani Kürt sorunu, bölgedeki mevcut sorunların çözümünde büyük bir rol ve büyük bir yere sahip. Kürt halkının, talebini, barışçıl çerçevede göstermesini ve referandum sonuçlarının gerçekleştirilmesinin de barış içinde olacağını ümit ediyoruz. Daha önce de dile getirdiğim gibi, Irak'ın komşularının düşünceleri göz önünde bulundurulmalı. Anladığım kadarıyla Kürt otonom bölgesi başkanlığı komşu ülkelerle irtibat içinde. Irak devletinin bütün komşularının başkentleriyle.

Karşılıklı saygının göz önünde bulundurulduğu bir süreçte, Erbil ve Bağdat'ı desteklemeye hazırız. Tarihin de gösterdiği gibi, seçim bir günde bütün sorunların çözümü anlamına gelmez. Tekrar ediyorum. Bu süreç çok önemli, Kürt sorunu bütün bölge açısından önemli olduğu için yavaşça ve ciddi bir şekilde yaklaşılmalı."