KKTC'den Maronitlere izin çıkıyor

KKTC yönetimi, 1974'ten sonra Kıbrıs'ın güneyine geçen Maronitlerin evlerine dönmesi için çalışma başlattı. Karar Rum tarafında geniş yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - KKTC yönetimi bugün önemli bir karara imza attı. İsviçre’de çöken müzakere süreci sonrasında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yönetimi, 1974 yılından beri köylerinden uzak yaşamaya mahkum edilmiş olan insanların adanın kuzeyine dönüşü için inisiyatif alma kararı aldı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Maronitlerin, KKTC’deki bütün köylerine dönüşlerini sağlamak için siyasi karar verildi. Cumhurbaşkanı Akıncı başkanlığında bu sabah Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda tüm Maronit köylerine dönüş imkanı sağlanması kararı alındı.

KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Açıklamada “Maronitlerin köylerine geri dönmesine imkan yaratacak düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçilik müsteşarları ve askeri yetkililer ile koordinasyon içinde gerçekleştirilecek. Çalışmalar kapsamında mevzuata ilişkin gerekli düzenlemeler başta olmak üzere, verilen kararın kısa sürede hayata geçmesi için yol haritası ve uygulama takvimi tamamlanacak” bilgisine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan toplantıya Kıbrıs’ın kuzeyinde konuşlu bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri'nden temsilciler de katıldı.

Kıbrıs Türk tarafının aldığı karar adanın güneyinde büyük yankı uyandırdı. İlerleyen saatlerde Rum tarafının bu karara tepki göstermesi bekleniyor.

MARONİTLER KİMLERDİR?

Maronitler, Ortaçağ döneminde dini ve siyasi çatışmalardan kaçıp Kıbrıs’a yerleşti ve kendi kiliseleri etrafında örgütlendi. Topluluğun ana dil Arapça ancak, Türkçe ve Rumca da konuşuyorlar. Maronitlerin ibadet dili de Arapça. Doğu Katolik Kilisesi ve Batı Suriye Ayini'ne bağlı olan topluluk aynı zamanda topluluk Roma Katolik Kilisesi'ne mensup.

Maronitler, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nda verilen haklar ile Ermeniler ve Latinler'le birlikte, Temsilciler Meclisi'ne bir üye gönderiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Kıbrıs'ta 5000 civarı Maronit yaşıyor.. Ayrıca Birleşmiş Milletler'in 2001 verilerine göre Kuzey Kıbrıs'ta, Koruçam yerleşiminde 165 Maronit bulunuyor.

Koruçam'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Harekâtı'ndan önce 2000 civarı Maronit yaşarken, 1974'ten sonra buradaki kişiler Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolündeki yerleşim birimlerine göç etti.