Çipras'ın en kritik yılı

Aleksis Çipras ekonomik krizden çıkmak için 2018 yılının Ağustos ayını bekliyor. Çipras ekonomiyi 2018'de alacağı dış borçlarla düze çıkarmayı umuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın siyaset hayatındaki en kritik dönemeci geçtiğimiz haftalarda başladı. Çipras 2018 Ağustos’unda Yunanistan’ı ekonomik krizden çıkarmak adına en önemli adımı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu adımın gerçekleştirilmesine dek Yunanistan birçok engeli ve zorluğu göğüslemek durumunda kalacak.

ÇİPRAS 2018'DE DIŞARIDAN BORÇLANMAYI HEDEFLİYOR 

2018 yılında Yunanistan dış piyasalardan borçlanmayı hedefliyor. 2010 yılından beri ekonomik memorandumlar ve dış kreditörlerin yönetiminde olan Yunanistan ekonomisi için bu tarih bir dönüm noktası olacak.  2018 yılında dış piyasalara dönüş ile beraber içeride yaşanacak rahatlama süreci ile beraber Çipras ve yakın mesai arkadaşları son dönemde kan kaybeden Syriza’yı yeniden güçlendirmeyi ve 2019 seçimlerine elleri güçlü bir şekilde katılmayı hedefliyor.

Ancak Yunanlı ve Avrupalı uzmanlara göre Çipras’ın yeni hedefinin önünde birçok büyük engel bulunmakta. Uzmanlara son süreçte kreditörlerin Atina’ya empoze ettikleri borç anlaşmasının yükümlülüklerinin kolay şekilde hayata geçirilemeyeceği görüşünde. Bu yükümlülükler Yunanistan’ın dış piyasalardan tekrardan borçlanması için ön koşul olma özelliğini taşıyor.

İlerideki aylarda Yunanistan Hükümeti’nin yürürlüğe koyacağı ön şartlardan ön önemlisi kamu sektöründe devreye sokulacak olan test sistemi. Buna göre, önümüzdeki yıllarda, belirli zaman dilimleri içerisinde, kamu sektörü emekçileri değerlendirmeye tabii tutulacak ve bu değerlendirmede geçer not alamayanlar işlerini kaybedecek. Syriza’nın tabanı bu mekanizmaya karşı çıkıyor.

2018 Ağustos’una dek dış piyasalara çıkış sağlansa bile Çipras %180’lere varan bütçe açığını göğüslemek durumunda kalacak. Aynı süreçte Atina Berlin ve diğer Avrupa başkentlerinin görüşlerini ve direktiflerini de dikkate almak durumda kalacak.