Irma kasırgası Florida'nın batısını vurdu

Irma kasırgası Florida'nın batı kıyılarında etkili oldu. Bölgede 32 kişi de yağmacılıktan tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karayip adalarından Florida'ya ilerleyen Irma kasırgası eyaletin batı bölgesinde etkili oldu. Güneydeki Miami kentinden sonra batı kıyılarındaki Marco Adası ve Naples'e ilerleyen kasırganın kuvvetinin azaldığı açıklandı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın kategorisinin 2'ye düşürüldüğünü ve rüzgarın en fazla saatte 177 kilometre hızla ilerlediğini açıkladı. Kasırga nedeniyle Florida'da en az 3 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor. Florida'da 4,4 milyon konut ve işletmeye hâlâ elektrik verilemiyor.

kubairma Küba'da Irma kasırgası sebebiyle 10 kişi hayatını kaybetti.

ATLAS OKYANUSU'NUN EN BÜYÜK KASIRGASI IRMA

Bazı kentlerde ise hırsızlığı önlemek için gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. ABD Başkanı Donald Trump, doğal afet ilanı bildirisini imzaladı ve federal acil yardım mekanizmasının harekete geçirilmesi için onay verdiğini duyurdu. Irma Kasırgası'nı "kocaman canavar" şeklinde tasvir eden Trump, "çok yakında" eyaleti ziyaret edeceğini de söyledi.  Doğal afet ilanı, eyalet sakinlerinin geçici barınaklara yerleştirilmeyi isteyebileceği ve ev ile iş yerlerinin onarımı için hibe alabileceği anlamına geliyor. Florida Valisi Rick Scott, tahliye emri verilen yaklaşık 6 buçuk milyon kişiye "evlerinizi hemen terk edin" uyarısı yapmıştı. Bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30'una denk geliyor. Irma, tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası olarak anılıyor.  Özellikle Karayipler'de büyük yıkıma neden olan kasırgada, en az 38 kişi hayatını kaybetti. Küba hükümeti de kendi ülkelerinde 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Eyaletin güneyindeki Florida Keys adalarında bulunan herkese bölgeyi terk etmeleri emri verilmişti. Dalgaların boyu yaklaşık 5 metreye ulaştı. Florida'da evlerinde kalanlara da evlerinin iç odalarında durmaları ve camlara yaklaşmamaları uyarısı yapıldı. Kasırganın en çok Tampa ve St Petersburg gibi batı kentlerini etkilemesi bekleniyor. Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Tampa Körfezi bölgesi 1921'den bu yana büyük kasırgalardan etkilenmemişti.

32 YAĞMACI TUTUKLANDI

Florida eyaletinde yaklaşık 50 bin kişi kurulan barınaklara yerleşti. Yerel medya, bazı bölgelerdeki barınaklarda yaşanan yoğunluktan ötürü bazı kişilerin geri çevrildiğini yazdı. Fırtına devam ederken özellikle Tampa, St. Petersburg, Orlando ve Miami bölgesinde yağmacılık faaliyetlerine rastlandı Eyalette en az 32 yağmacının tutuklandığını açıkladı. Yerel halkın yağmacıları kınayan Twitter mesajları dikkat çekti. Orlando'da iki kişi bir silah dükkanını, Miami'de de bir grup gencin büyük bir spor mağazasını soymaya çalıştığı tespit edildi. Polis yağmacıları tutukladı.    (Dış Haberler)