Almanya: Türkiye'ye silah satışı beklemede
Sigmar Gabriel Türkiye'ye silah satışının 'beklemeye alındığını' söyledi. yılın başından bu yana Türkiye'ye 25 milyon dolarlık satış yapıldı.
DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Türkiye ile Almanya arasındaki silah ticaretine ilişkin Handelsblatt gazetesine açıklamalar yaptı. Sigmar Gabriel açıklamasında, "Türkiye'nin şu sıralar bize silah satışına yönelik yaptığı başvuruları, ki bunların sayısı hiç az değil, beklemeye aldık" dedi. İktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) eski lideri olan Gabriel bu başvurulara yönelik bir sorumluluklarının bulunmadığını belirtti. Alman Dışişleri Bakanı, uluslararası sözleşmeler uyarınca bağlı kalınması gereken ancak içeriğini silahların oluşturmadığı bazı ihracat kalemlerini ise bekletmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.
Alman haber ajansı DPA'nın Yeşiller Milletvekili Özcan Mutlu'nun verdiği soru önergesine aldığı yanıta dayandırdığı haberine göre, Alman hükümeti yıl başından bu yana Türkiye'ye 25 milyon euro tutarındaki silah ihracatına onay verdi.
'İLİŞKİYİ KESERSEK TUTUKLU VATANDAŞLAR SERBEST KALMAZ'
Sigmar Gabriel, eğer bir NATO üyesi talep ederse, Berlin'in silah göndermekle yükümlü olduğunu hatırlattı, ancak bunun şu an mümkün olmadığını söyledi. Gabriel, silah ihracatının, uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiş olması ya da silah yerine araç talebi olması gibi istisnai durumlarda mümkün olacağını ifade etti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Almanya'nın Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşları konusunda yapabileceklerinin sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Bakan, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması veya diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi gibi önerilere sıcak yaklaşmadığını ifade ederek, "Bu durumda tutuklu olanlar daha hızlı bir şekilde serbest kalmaz. Konsolosluk desteği de alamazlar" dedi.
15 TEMMUZ'DAN BERİ GERİLİM TIRMANIYOR
Sigmar Gabriel bir kez daha federal hükümetin Türklerle değil, Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki hükümetle sorunu oldu. Reuters kararın ülkedeki kötüye giden insan hakları durumu ve bozulan ilişkiler nedeniyle alındığını yazdı. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kötüleşti.
Türkiye, Almanya'yı darbe girişimcilerine kucak açmakla suçlarken, Almanya Türkiye'deki tutuklu çifte vatandaşların serbest bırakılmasını istiyor. En son, her iki ülke karşılıklı olarak vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmıştı.
Bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk vatandaşlarına Almanya'ya gelmeleri çağrısında bulundu.
Merkel, "Burada hiçbir gazeteci tutuklanmıyor. Gazeteciler gözaltına konmuyor. Burada ifade özgürlüğü ve kanunların üstünlüğü var. Bununla gurur duyuyorum" demişti. (Dış Haberler)